Jaa artikkeli

Kiertotalousverkostoa yhteen nivovat ratkaisut johtavat parempaan yhteispeliin

31.10.2019 | CircHubs

Kiertotalousverkoston yhteinen kehittämistoiminta vaatii yhteisiä pelisääntöjä, menetelmiä ja työkaluja. Sen myötä saadaan aikaan ratkaisuja, joita eivät yksittäiset organisaatiot voisi omillaan toteuttaa. Yhteiskehittämisessä hyödynnetään nopeita kokeiluja ja opitaan niistä.

Yksi yhteinen kehittämisen tapa on Kiertotalouskeskusten käyttöön luotu TKI-prosessi, joka tarkoittaa kiertotalouden tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa systematisoivaa toimintamallia. Yhteisesti kehitettäviksi kohteiksi valittavat aiheet nousevat esiin alan yritysten haasteista tai yhteiskunnallisista muutoksista, ja ne valitaan yhdessä kiertotalousverkoston kesken. Hyvä yhteiskehittämiseen sopiva haaste on suppea ja yksiselitteinen ja se mahdollistaa tulosten luotettavan arvioinnin.

Nämä haasteet voivat johtaa joko tutkimushankkeisiin tai kehitys- ja innovaatiohankkeisiin, joissa mahdollisimman nopeasti ja kevyesti toteutetaan käytännön kokeiluja tutkittavasta aiheesta. Onnistuneet kokeilut otetaan osaksi pysyvää toimintaa, mutta kaikista hankkeista viestitään niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Kiertotalousyhteistyön onnistumisen avain onkin toimiva tiedonkulku.

Liiketoimintamallikirjasto apuna TKI-työssä

Circhubs-hankkeessa kiertotalouskeskusten käyttöön luotiin liiketoimintamallikirjasto TKI-prosesseissa hyödynnettäväksi. Jotta kiertotalousverkoston yhteinen TKI-prosessi saadaan käyntiin, liiketoimintamallia tarvitaan. Liiketoimintamallikirjastosta voi katsoa, mikä malli tilanteeseen sopii parhaiten. Liiketoimintamalleissa on TKI-prosessin ympärille rakentuvia erilaisia organisoitumisen tapoja, ansaintamalleja ja yhteistyön motivoinnin keinoja. Näitäkin toimintamalleja voidaan testata nopeilla kokeiluilla.

Liiketoimintamallien perusajatuksena on selkeä roolijako yhteistyössä olevien organisaatioiden välille. Myös ne hyödyt, joita yhteistyön eri osapuolet saavat, tulee selvitä. Yhteistyö voi organisoitua esimerkiksi kunnallisen yhtiön, kehittämisyhtiön tai -yhdistyksen, ulkoistetun alueoperaattorin, verkosto- tai innovaatiokumppanuuden, yhteishankkeiden tai kehittäjäfoorumin ympärille. Liiketoimintamalleissa pyritään selkeyttämään julkisten ja yksityisten toimijoiden välinen työnjako sekä erilaisten mallien mahdollisuudet ja haasteet.

Toimiva logistiikka ja strategia yhteistyön pohjana

Yhteistoiminnan perustana voi toimia myös esimerkiksi yhteisen toimintamallin, palvelun tai strategian kehittäminen, kuten on tehty Turun Topinpuiston kiertotalouskeskuksessa. Kiertotalouskeskuksen logistiikkaa ja resurssien yhteiskäyttöä kehitettiin Turun ammattikorkeakoulun kanssa yhteisessä työpajassa. Alueen toimintojen ja logistiikan tehostamisella vähennetään kiertotalouskeskuksen aiheuttamia ilmastopäästöjä ja parannetaan alueen liikenneturvallisuutta.

Topinpuiston kiertotalousverkoston yhteinen strategia määrittelee Topinpuiston itsensä ja sen arvolupauksen, joka sisältää muun muassa tarvelähtöistä ja innovoivaa yhteistyötä ja vastuullisuutta. Strategiaan on kirjattu myös tavoitteet, joihin lukeutuu esimerkiksi yhteiset palvelumallit, poikkeuksellisen hyvä luottamus sekä organisoituminen ja järjestäytyminen.

Lähteet:

https://circhubs.fi/tietopankki/topinpuiston-yhteisen-logistiikan-tehostaminen/ https://circhubs.fi/wp-content/uploads/2019/07/topinpuiston-yritysten-yhteisen-logistiikan-tehostaminen.pdf https://circhubs.fi/tietopankki/topinpuiston-yhteinen-strategia-2018-2025/ https://circhubs.fi/wp-content/uploads/2019/07/topinpuiston-strategiatyo_tiivistelma-fin.pdf https://www.youtube.com/watch?v=qn6AL2UHP98 https://circhubs.fi/wp-content/uploads/2019/09/circhubs-yhteiskehittamisesta-vauhtia-tki-toimintaan.pdf

Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymä HSY:n tekemä raportti: Kiertotalouskeskuksen sisäiseen T&K&I-kehitystyöhön soveltuva liiketoimintamalli

Lue seuraavaksi

Uutinen KiertotalouskeskuksetLiiketoimintaa kiertotaloudesta

Lajitteluasemalla vastaanotettavien jätteiden koostumustutkimuksessa arvioitiin tavaroiden ja materiaalien kelpoisuutta uudelleenkäyttöön

Millaista uudelleenkäyttöpotentiaalia asukkailta lajitteluasemilla vastaanotettavalla jätteellä voisi olla Varsinais-Suomessa? Tähän kysymykseen lähdettiin etsimään vastauksia keväällä…
Puheenvuoro KiertotalouskeskuksetLiiketoimintaa kiertotaloudesta

CircHubs 2:n opit käytäntöön Kiertokaaren Mainiossa Kaupassa 

Kiertokaaren Ruskon jätekeskuksessa Oulussa avattiin toukokuussa 2022 talteenottopiste käyttökelpoiselle tavaralle ja Mainio Kauppa, jossa myydään…
Uutinen Kiertotalouskeskukset

Webinaareista oppeja ja kokemuksia yritysalueiden ilmastotyöhön

6Aika: ILPO —hanke on tarjonnut yrityksille tukea, tutkimuksia ja kokeilumahdollisuuksia vähähiilisen liiketoiminnan kehittämiseen keväästä 2020…
Uutinen Kiertotalouskeskukset

Ecolan toteutti kevennystäyttökokeilun Tarasten kiertotalousalueen kanssa

Ecolan toteutti kevennystäyttökokeilun Tarasteen kiertotalousalueen kanssa. Tavoitteena oli kokeilla Infra TR-tuhkaraetta ns. kevennystäytössä ja todentaa…
Tapahtuma Kiertotalouskeskukset

6Aika: ILPO -hankkeen tuloksia: ilmastopositiivisen yritysalueen malli | Webinaari 12.10

Tervetuloa kuulemaan, miten rakennetaan ilmastopositiivisia yritysalueita tiistaina 12.10 klo 9.00-10.15. Webinaarissa esitellään 6Aika ILPO Ilmastopositiiviset…
Uutinen Kiertotalouskeskukset

Kiertotalouden tekijät yhdistävät voimansa Vantaalla

Klusterityöskentelyssä julkiset ja yksityiset toimijat kokoontuvat yhteen kehittämään uusia ideoita alalleen. Vantaalla on nimetty viisi…
Puheenvuoro Kiertotalouskeskukset

Tampereen yliopisto selvittää kiertotalouskeskusten ilmastovaikutuksia – kohteina jätteenpoltto, tiili- ja betonimurske, bioöljyn tuotanto ja biokaasutus

Kun kiertotalouskeskuksissa otetaan käyttöön uusia ilmastovaikutuksia vähentäviä prosesseja ja raaka-aineita, avataan mahdollisuus myös uudenlaiselle liiketoiminnalle.…
Uutinen Kiertotalouskeskukset

Ilmastopolku johdattaa kohti konkreettisia päästövähennyksiä ja ilmastotekoja

Turussa Topinpuiston kiertotalouskeskukselle laaditaan ilmastopolku, jonka tavoitteena on löytää yhdessä alueen yritysten kanssa uusia vähäpäästöisempiä…
Puheenvuoro Kiertotalouskeskukset

Ideoiden tulvasta tehokkaisiin päätöksiin

6Aika: ILPO-hankkeessa pyritään kunnianhimoiseen tavoitteeseen: ilmastopositiivisuuteen. Mentäessä kerralla pitkälle on matkalla paljon mahdollisuuksia kokeiltavaksi ja selvitettäväksi. Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) muiden hanketoimijoiden ohella pyrkii…
Puheenvuoro Kiertotalouskeskukset

Kiertotalouskeskuksen ilmastopäästöt haltuun arvoketjuja tarkastelemalla

Kiertotalouskeskukset ovat keskeinen osa kaupunkiseutujen infrastruktuuria. Näitä alueita voisi kutsua kiertotalouden ”perälaudoiksi”, joiden kautta suuri…