Jaa artikkeli

CircHubs 2:n opit käytäntöön Kiertokaaren Mainiossa Kaupassa 

25.07.2022 | CircHubs

Kiertokaaren Ruskon jätekeskuksessa Oulussa avattiin toukokuussa 2022 talteenottopiste käyttökelpoiselle tavaralle ja Mainio Kauppa, jossa myydään talteenottopisteeltä yhdessä asiakkaiden kanssa valikoitua tavaraa.

Tavoitteena on edistää uudelleenkäyttöä ja kesätestien jälkeen kehittää toimintoja niin, että kaupalta on uudelleenkäyttötavaran lisäksi saatavilla myös jätemateriaalista jalostettuja uusia tuotteita. Lisäksi Mainiosta Kaupasta tullaan saamaan kiertotalouden palveluita, kuten kuljetusta, korjausta, vuokrausta ja jopa tuotteita palveluna, kun yhteistyöyrityksiä tulee mukaan toimintaan. 

Selvityksistä arvokasta tietoa jätemateriaalin omistajuudesta ja laatuasioista 

CircHubs 2 -hankkeessa tehtiin selvityksiä jätemateriaalin omistajuuteen ja laatuun liittyvistä asioista. Näitä oppeja on nyt koekesänä sovellettu käytäntöön talteenottopisteellä siten, että tiettyjen tuotekategorioiden erityispiirteet on otettu huomioon. Esimerkiksi turvallisuuteen liittyvät käytetyt tuotteet, kuten lastenistuimet ja moottoripyöräkypärät on heti kättelyssä rajattu pois vastaanotettavien tuotteiden joukosta.

Sähkölaitteiden osalta odotamme, että saamme yhteistyöyrityksen, joka tarkistaa laitteiden kunnon ja vasta sitten laitteita voidaan laittaa myyntiin. Sähkölaitteiden talteenotto edellyttää myös sopimuksia tuottajayhteisöjen kanssa, laitteet kun eivät ole Kiertokaaren hallinnassa käsittelyketjussa ilman erillistä sopimista. 

Laatuasioita selvityksessä käytiin läpi tuotekategorioittain. Esimerkiksi tuotteen huokoisuus vaikuttaa siihen, että riski mahdolliselle ostajan kotiin kulkeutuvalle haitalle on olemassa. Tekstiiliä sisältävät huonekalut eivät siten kuulu talteen otettavien tai myytävien tuotteiden joukkoon. 

Kiertotalouden kauppapaikka kiinnostaa kuluttajia 

Mainio Kauppa ja sen materiaali on otettu Oulussa hyvin vastaan. Kauppa ei ole perinteinen kierrätyskeskus, vaan sieltä saa ostaa vähän krouvimpaa materiaalia, jolle ei Oulussa ole ollut kauppapaikkaa aikaisemmin.  

Rakennusmateriaali tekee kauppansa ja olemme jopa ottaneet talteen rakennusliikkeiden ylijäämää, joka on aiemmin mennyt jätteenkäsittelyprosessiin täysin käyttökelpoisena. Tiililetkoja tai pihakiviä ei tavalliselle kirpputorille voi viedä myyntiin, mutta Mainiossa kaupassa ne saadaan tarjolle asiakkaille ja kauppa käy.

CircHubs 2:ssa syntyi konkreettisia tuloksia materiaalien uudelleenkäytön edistämisestä

Uudelleenkäyttötoiminnan ja kiertotalouden kauppapaikan edistämiseksi Kiertokaari loi CircHubs 2 -projektin aikana liiketoimintasuunnitelman ja siihen liittyvän etenemissuunnitelman seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Projekti ei siten vain jäänyt projektiksi, vaan sillä oli selkeitä tuotoksia, jotka jäävät toimimaan ja kehittymään kohti kiertotalouden tavoitteita ja ideologiaa.  

Haluamme tarjota asiakkaillemme eli koko toimialueen 280 000 asukkaalle hyviä palveluja kiertotalouden hengessä ja samalla oppia yhdessä siitä, miten voimme vaikuttaa tuotteiden käyttöikään ja materiaalin ikuiseen kiertoon. Asenne muuttuu vähitellen ja huomaamme kenties jossain vaiheessa, että pienet ja suuret teot omassa arjessa vaikuttavat positiivisesti kokonaisuuteen. 

Oulussa 14.7.2022 

Mari Juntunen 

Erityisasiantuntija 

Kiertokaari Oy 

Kuva toukokuulta 2022, kun kauppaa rakennettiin entiseen toimistorakennukseen. Kiertokaaren Virpi Honkanen (vasemmalla) ja Mika Inkala pitelevät kaupan mainoskylttiä ennen seinään kiinnittämistä.