Jaa artikkeli
Haastelähtöinen ideointi saa vauhtia innovaatiotyökaluista
6Aika: tulevaisuuden kiertotalouskeskukset -hankkeessa kehitetään työpaketti 3:ssa T&K&I-alustakonseptia haastelähtöisen innovoinnin avuksi. HSY on toteuttanut työpaketissa neljä nopeaa kokeilua innovaatiotyökalujen käyttämisestä. Kokeiluilla kartoitetaan innovaatiotyökalujen soveltuvuutta kiertotaloushaasteiden ratkaisuun. Kokeilujen haasteet on valittu siten, että ne palvelevat kaikkia 6Aika-kaupunkeja, mutta ovat myös konkreettisia HSY:n omien toimintojen kehittämisen kannalta.
Ensimmäiseksi haasteeksi valittiin jätteenpolton kuonien käsittelyn ja hyödyntämisen markkinavuoropuhelu. Toteutuskumppaniksi valittiin Solved, jonka digitaalista yhteiskäyttöalustaa hyödynnettiin markkinavuoropuhelun jatkamiseksi vielä varsinaisen työpajan jälkeen. Keskustelua käytiin Solvedin asiantuntijoiden johdolla. Alan toimijoiden välinen kilpailuasetelma saattoi hieman laihentaa työpajasta saatuja ideoita ja osallistumishalukkuutta. Reippaammalla fasilitoinnilla olisi voitu saada aikaan aktiivisempaa keskustelua. Kuitenkin innovatiivisten ratkaisujen etsimiseen vastaavanlaisen työkalun käyttäminen nähtiin soveltuvaksi, kunhan kriittiset toiminnallisuudet ovat kunnossa ja yhteinen tavoite kirkkaana mielessä.
Toisena haasteena käytettiin Ekomo-toimijoiden ja toiminnasta kiinnostuneiden verkostoitumistilaisuutta ja ideointityöpajaa. Yhteistyötahoksi valittiin fasilitointiyritys Grape People. Työpajan tarkoituksena oli saada nykyiset Ekomo-toimijat tutustumaan toisiinsa ja saada myös toiminnasta kiinnostuneet mukaan keskusteluun ja alueen kehittämisen ideointiin. Tilaisuus koettiin hyödylliseksi ja vastaavanlaisia toivottiin järjestettäväksi myöhemmin vuosittain tai kaksi kertaa vuodessa. Lisäksi toivottiin jatkossakin myös toiminnasta kiinnostuneiden pitämistä mukana keskustelussa. Konkreettisin tulos verkostoitumistyöpajassa oli jatkokehittämiseen päätynyt ajatus Resurssipörssistä. Tätä ajatusta aiotaan kehittää vielä yhteistyössä muiden kiertotalouskeskusten ja Ekomon toimijoiden kanssa.
Uudenlaisia työskentelymenetelmiä ongelmanratkaisuun
Kolmanneksi haasteeksi valikoitui rakennus- ja purkujätteiden rejektien uusien hyödyntämismahdollisuuksien löytäminen. Yhteistyökumppanina tässä kokeilussa toimi Orchidea Innovations, jonka tuottamalla Orchidea Brainstorming -alustalla ideointi toteutettiin. Orchidea Brainstorming on verkkoinnovaatiotyökalu, joka mahdollistaa työskentelyn myös etänä. Tässä työpajassa kaikki osallistujat olivat kuitenkin samassa tilassa ensikertalaisten sujuvan liikkeelle pääsyn varmistamiseksi. Työskentely sisälsi useita vaiheita, joissa työskenneltiin yksin, pareittain tai ryhmissä. Monipuoliset työskentelytavat saivat osallistujilta kiitosta ja verkkotyökalua pidettiin helppokäyttöisenä ja työskentelyä ohjaavana. Ainoastaan hankalahko aihe hieman hidasti ideointia, mutta aikaan saatiin myös kehityskelpoisia ajatuksia, kuten raaka-aineiden talteenottaminen rejekteistä, komposiitit ja geopolymerisointi. Villimpiä ideoita edusti esimerkiksi rejektien käyttäminen laskettelukeskuksen rakenneaineena.
Lokakuun alussa Turun AMK järjesti opiskelijoille Challenge Turku goes Green innovaatioleirin, johon HSY osallistui parhaiden käytäntöjen tarkkailijana ja tuomarina. Innovaatioleirin haaste oli kiertotalouskeskuksen toimintojen kehittäminen, jonka katsottiin sopivan myös HSY:n työpaketin haasteeksi ja näin ollen yhdeksi nopeaksi kokeiluksi innovaatiotyöskentelystä. Opiskelijoille tuotettiin leirin jälkeen palautekysely, jolla kartoitettiin työskentelyn mielekkyyttä ja menetelmän toimivuutta osallistujien näkökulmasta. Kokeiluista toteutettujen palautekyselyjen perusteella toimivimmat käytännöt voidaan sisällyttää osaksi T&K&I-alustakonseptia.
Lisätietoja:
Tuomas Räsänen 050 512 8840 tuomas.rasanen@hsy.fi
Nina Hurme 050 520 3283 nina.hurme@hsy.fi