Uutinen

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueen asukkaat ohjasivat Topinojalla sijaitsevan Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteen kautta 1 433 tavaraa uuteen kotiin vuonna 2023.  

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -nimeä kantava käyttökelpoisen tavaran vastaanottopiste avattiin Topinojan jätekeskukseen Turkuun kesäkuussa 2023. Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Turun Ekotorin toteuttama vastaanottokokeilu on asukkaiden arkea helpottava palvelu, jossa sekä jätteet että käyttökelpoiset tavarat voi tuoda samaan osoitteeseen. Tavoitteena on madaltaa kynnystä tarjota tavaraa uudelleenkäyttöön ja kannustaa jätteen synnyn vähentämiseen. 

Uusi koti 170 tuolille ja 300 sähkölaitteelle 

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen toteuttaman kiertotalouslaskennan avulla selvitettiin, kuinka paljon uudelleenkäyttöön päätyneiden tavaroiden avulla säästettiin luonnonvaroja ja vältettiin CO2-päästöjä toiminnan ensimmäisen puolen vuoden (kesä-joulukuu 2023) aikana.  

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteen kautta ohjattiin tuona aikana yhteensä 1433 kpl eli 12 720 kg tavaraa uuteen kotiin Turun Ekotorin myymälöiden kautta. Kiinteitä luonnonvaroja säästyi noin 258 000 kg, joka vastaa yli kuuden suomalaisen vuosittaista luonnonvarojen kulutusta. Näin vältettiin myös noin 43 000 kg hiilidioksidipäästöjä, joka vastaa yli neljän suomalaisen vuotuisia ilmastopäästöjä.  

Uuden kodin löysi esimerkiksi 170 vastaanotettua tuolia, 51 polkupyörää ja yli 300 ehjää sähkölaitetta, jotka olisi muutoin hyödynnetty materiaalina tai energiana. 

Kiertotalouslaskenta kertoo uudelleenkäytön positiiviset ympäristövaikutukset, jotka syntyvät siitä, että tavara tai materiaali pidetään käytössä sen sijaan, että ostettaisiin uutta. Kiertotalouslaskenta perustuu oletukseen, että kun tuote ostetaan käytettynä tai rikkinäinen tuote korjataan, uutta vastaavaa tuotetta ei tarvitse valmistaa. Samalla säästyy luonnonvaroja ja vältetään CO2-päästöjä. 

LSJH kutsuu yrityksiä hyödyntämään kierrätysmateriaaleja – haku avoinna 15.3. asti 

Uudelleenkäyttöön kannustamiseen ohjaa myös uudistunut jätelainsäädäntö. Sen mukaan jätteen ammattimaista keräystä harjoittavien tahojen on varattava uudelleenkäytön valmistelua harjoittaville yrityksille ja yhteisöille tasapuolisesti mahdollisuus hyödyntää tarjolla olevia materiaaleja siltä osin, kun jätteen kerääjä ei itse valmistele sitä uudelleenkäyttöön. 

Topinojan Ohituskaistalla otetaan vastaan käyttökelpoisia huonekaluja, kodintavaraa, polkupyöriä sekä ehjää sähköelektroniikkaa, mutta sen lisäksi Topinojan lajitteluasemalla otetaan vastaan esimerkiksi puuta, laattoja, kaakeleita, pientä rakennustarviketta ja korjattavissa olevia huonekaluja, joita voisi vielä hyödyntää.  

LSJH kutsuu yrityksiä ideoimaan ja kokeilemaan uusia materiaaleja omassa liiketoiminnassaan. Kokeilut sopivat yrityksille, jotka haluavat kehittää brändiään ja liiketoimintaansa kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Hakuaika kokeiluille on auki 15.3.2024 asti. Hankkeen tarkoituksena on luoda pysyvä toimintamalli, jolla käyttökelpoiset materiaalit saadaan ohjattua sujuvasti yritysten hyödynnettäväksi. 

Lisätietoa kokeiluhausta yrityksille: https://circhubs.fi/hae-kokeilemaan-uutta-kiertotalouden-tuote-tai-palveluideaa/ 

EU:n osarahoittama Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hanke jatkuu 31.3.2025 saakka. 

Ohituskaistalla säästettiin 258 000 kg luonnonvaroja viime vuonna 

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueen asukkaat ohjasivat Topinojalla sijaitsevan Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteen kautta 1 433 tavaraa…

Hae kokeilemaan uutta kiertotalouden tuote- tai palveluideaa!

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää yrityksiltä ehdotuksia tuote- tai palveluideoista kokeiltavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Toteutettavissa kokeiluissa…

Kokemuksia kiertotalousleiriltä – innovaation kehittämistä kouluprojektina Topinojan Ohituskaistalle

Syksyn alussa käynnistyi kiinnostava kurssi, jossa Turun ammattikorkeakoulun, Turun Yliopiston sekä Åbo Akademin opiskelijat pääsivät…