Jaa artikkeli
[shared_counts]Poistotekstiilistä huippumuodiksi: VAIN Fashion Group
VAIN Fashion Group pilotoi tuotantonsa skaalaamista ja testasi Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) poistotekstiilien upcycling-palvelua Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. VAINin tavoitteena oli rakentaa toimiva ja skaalautuva prosessi upcycled-tuotelinjalle ja valmistaa uusiotuotteita niin, että se on taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa.
Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen kohderyhmänä olivat yritykset ja yksi sen tavoitteista oli kehittää LSJH:n poistotekstiilien upcycling-palvelua vastaamaan entistä paremmin yritysten tarpeita. Jotta palvelun käytöstä saataisiin aitoja kokemuksia, saivat alan toimijat ehdottaa uusia tuote- tai palveluideoita kaikille muoti- ja tekstiilialan yrityksille avoimessa kokeiluhaussa.
Hakuun saatiin kuusi erinomaista tuotantoideaa ja erityisesti kaupallisuuden sekä skaalautumistavoitteiden ja -potentiaalin ansiosta VAIN Fashion Group valittiin toteuttamaan yhtä kokeiluista. Kokeilun toteuttamiseksi yrityksille tarjottiin poistotekstiilimateriaalia sekä rahanarvoisia palveluita hankkeen kautta.
Upcyclingia ja uutta liiketoimintaa poistotekstiilifarkuista
VAIN on Jimi Vainin ja Roope Reinolan perustama muotitalo, jonka brändin ytimessä ovat luovuus, tarkka yksityiskohtien huomioiminen ja kulttuuriset viittaukset. Tuotteissa hyödynnettiin jerseytä ja farkkuja eri sävyissä ja kokovariaatioissa. VAINin pilottia tuettiin hankkimalla alihankintana ompelupalvelua, joka mahdollisti uuden tuotteen skaalaamisen sekä kotimaisen työvoiman työllistämisen. Osa ompelijoista on jatkanut VAINin tuotteiden parissa pilotin jälkeenkin.
VAINin kokemukset LSJH:n upcycling-palvelusta olivat hyvät.
– Suomessa ei ole vastaavaa toimijaa, jolla olisi tarjota vastaava palvelu, joka sisältää näin kuratoidun materiaalin lajittelun, kuvaillaan VAIN Fashion Groupista.
– LSJH pystyy tarjoamaan tasaista materiaalivirtaa ja kuratoimaan materiaalivirran kokoa ja laatua sekä kehittämään sitä. Meidän tapauksessamme LSJH:n palvelu vastaa nimenomaan skaalautuvuusongelmaan. Myös viestintäkumppanuudesta on ollut paljon hyötyä markkinoinnissa ja upcyclingin tuomisessa tunnetuksi.
Kokeilun viestinnän tueksi hankittiin myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen tekemä kiertotalouslaskenta. Laskennan mukaan kokeilussa säästettiin kiinteitä luonnonvaroja noin 2200 kiloa ja vältettiin hiilidioksidipäästöjä noin 2200 kg CO2ekv (hiilidioksidiekvivalenttia). Laskenta perustuu siihen, että tuotteita uudelleenkäyttämällä vältetään uusien tuotteiden valmistus.
Lisäpalveluille ja yhteistyönä hankituille palveluille tarvetta
Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) koordinoi kotitalouksien poistotekstiilien keräystä yhteistyössä lukuisten kumppaneiden kanssa. LSJH:n tehtävä on etsiä kiertotalouden näkökulmasta vastuullisin tapa hyödyntää erilaisia poistotekstiilejä. Uudelleenkäyttökelpoinen materiaali on järkevää kierrättää takaisin asukkaille tai yrityksille, jotka pystyvät hyödyntämään sitä tuotteissaan.
Kokeiluissa yritykset saivat hyödyntää LSJH:n poistotekstiiliä tuotteissaan ja samalla heiltä saatiin arvokasta tietoa palvelun kehittämiseksi. Tarvetta nähdään lisäpalveluille, kuten valmiiksi kaavoihin leikatuille paloille ja ”match making” -palvelulle, joka yhdistäisi toimijoita, jotka voisivat hyödyntää esimerkiksi toistensa sivuvirtoja. Myös logistiikkaa, varastointia ja materiaalien pesua olisi järkevää toteuttaa eri toimijoiden välisenä yhteistyönä kustannusten jakamiseksi.
Tutustu VAINin kokeilun dokumentointiin!

