Jaa artikkeli

[shared_counts]

Tyyki Design x LSJH: Kaupallisia vaatemalleja kuluttajien poistotekstiilifarkusta 

27.03.2025 | CircHubs

Vaatetusteknikko ja pukuompelija Miia Aaltonen loi kuluttajien poistotekstiilifarkusta uutta muotia yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kanssa. LSJH:n esilajittelemaa, varta vasten Tyyki Designille asukkailta kerättyä farkkumateriaalia hyödyntänyt Aaltonen pääsi prosessin aikana kokeilemaan työn teettämistä alihankintana. Yksityisyrittäjältä jäi aiempaa enemmän omaa aikaa niin uusien mallien suunnitteluun kuin aikataulutukseen, kannattavuuslaskelmiin ja markkinointiinkin. 

Yhteistyö toteutettiin EU:n osarahoittamassa Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa, jossa yrityksille tarjottiin rahanarvoisia palveluita uudelleenkäyttöön liittyvien pilottien toteuttamiseen. Tavoitteena oli uusien yhteistyömallien luominen jätehuoltopalvelujen yhteydessä vastaanotettavien, edelleen käyttökelpoisten materiaalien uudelleenkäytön lisäämiseksi.

Miten kuvailisit muutamalla sanalla brändiäsi? 

”Perustin Tyyki Designin 21 vuotta sitten. Ideologiani niin työssä kuin muussakin elämässä ovat tuunaus, ympäristöasiat ja eläinten hyvinvointi. Siksi minulle on luonnollista tehdä vaatteita kierrätysmateriaaleista. Kierrätysmateriaalien hyödyntäminen oli vielä melko uutta, kun aloitin sen. Halusin näyttää, että tekstiilijätteestä voi tehdä tyylikkäitä vaatteita ammattimaisesti. Olen onnistunut tavoitteessani, kun vaatteitani tullaan hypistelemään, eikä voida uskoa, että ne on tehty kierrätetystä materiaalista.” 

Mikä oli yhteistyön tavoite? 

”Yhteistyön tavoitteena oli testata LSJH:n poistotekstiilifarkun hyödyntämistä omassa mallistossa ja kokeilla, miten eri vaatemallien työstäminen toimii laajemmassa kaupallisessa mittakaavassa.” 

Mitä LSJH:n materiaaleja hyödynnettiin? 

”LSJH keräsi Tyykille kuluttajilta kerättyä poistotekstiilifarkkua, joista kävin valitsemassa juuri näihin malleihin sopivaa materiaalia.” 

Mitä tuotteita poistotekstiilistä valmistettiin? 

”Mekko ja hame. Prosessissa syntyi myös kolmas, ihan uusi vaatekappale; vähän rennompi ja erittäin suosituksi tullut liivimekko.” 

Miksi juuri LSJH:n poistotekstiiliä on käytetty?  

”Olen ostanut kierrätysmateriaalia esimerkiksi LSJH:n Lempparista. Olen saanut farkkuja myös suorina lahjoituksina asukkailta, mikä on todella hienoa. Esimerkiksi yhden mekon tekemiseen tarvitaan seitsemät vanhat farkut. LSJH:n kautta materiaalia on saatavilla isoja määriä valmiiksi kerättynä. Näin materiaalin etsimiseen ei kulu itsellä niin paljon aikaa.” 

Onko yhteistyö tukenut yrityksenne toiminnan kehitystä joillain tavoilla? 

”Olen yksityisyrittäjä ja teen yleensä kaikki työvaiheet yksin. Yhteistyön aikana minulla oli mahdollisuus teettää työtä alihankintana niin ompelijalla kuin pesulassa ja näin työllistää myös paikallisia alan yrittäjiä. Ompelijaa aion käyttää jatkossakin. 

Kun teetin työtä alihankintana, pystyin keskittymään itse tilaustöiden tekemiseen, aikataulutukseen ja markkinointiin. Yhteistyön ansiosta vaatteita ja kokoja saatiin tehtyä aiempaa enemmän.  

Dokumentoin jokaiseen työvaiheeseen käytetyn ajan ja rahan, mikä on tuonut ymmärrystä. Sain tehtyä kirjalliset laskelmat ja mietittyä niin prosessin kannattavuutta kuin tuotteiden hinnoittelua.” 

Tutustu Tyykin kokeilun dokumentointiin!

Kuva: Tara Jaakkola

Lue seuraavaksi

Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

448 ikkunaa: perinnerakennusosien vastaanottokokeilu onnistui yli odotusten 

Viime kesänä Turunmaan korjausrakentamisyhdistys Curatiolle kerättiin erilaisia perinnerakennusosia Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteellä. Keräyskokeilu oli onnistunut ja…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Puujätteestä puusepän aarteeksi: Myllymäen Saha 

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa kuulutettiin viime keväänä yrityksiltä uusia tuote- ja palveluideoita, joissa voisi hyödyntää jätehuollossa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Miten Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopilotit järjestettiin?

Maaliskuussa päättyneen Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen tavoitteena oli kehittää jätehuoltopalvelujen yhteydessä asukkailta vastaanotettavien, yhä käyttökelpoisten materiaalien…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Viestintää uudelleenkäytön edistämiseksi

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa pilotoitiin jätteen ja käyttökelpoisen tavaran yhteisvastaanottoa asukkailta jätehuoltopalveluiden yhteydessä. Viestinnällä oli merkittävä…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistan kokeiluissa edistettiin poistotekstiilien kaupallista hyötykäyttöä

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) etsi viime keväänä yrityksiä toteuttamaan kokeiluja, joilla edistetään suomalaisilta kotitalouksilta kerätyn poistotekstiilin…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Poistotekstiilistä huippumuodiksi: VAIN Fashion Group

VAIN Fashion Group pilotoi tuotantonsa skaalaamista ja testasi Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) poistotekstiilien upcycling-palvelua Ohituskaista uudelleenkäyttöön…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Uudelleenkäytöstä voi kehittää menestyvää liiketoimintaa  

Teksti: Matti Välimäki Kuvat: Ilari Välimäki   Lounais-Suomen Jätehuolto, Turun Ekotori ja Business Turku järjestivät työpajan, jossa…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaista uudelleenkäyttöön ja yritystyöpaja

Tervetuloa uudelleenkäytön liiketoiminnan mahdollisuuksiin keskittyvään yritystyöpajaan torstaina 13.3.2025! Lounais-Suomen Jätehuolto ja Turun Ekotori järjestävät yhteistyössä…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla uudelleenkäyttöön kokeiltiin uusia materiaalien arvoketjuja

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa on vuoden 2023 kesästä alkaen pilotoitu tavaroiden uudelleenkäyttöä helpottavia palveluita, joissa kotitalousasiakas…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla otetaan kesällä vastaan perinnerakentamiseen sopivia osia ja uudelleenkäyttöön sopivaa puutavaraa

Materiaalien uudelleenkäytön edistämiseen tähtäävän Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Turun Ekotorin yhteisen Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen puitteissa…