Pääkaupunkiseutu

Luonnonvarakeskuksen toteuttaman työn tarkoituksena on selvittää ja arvioida elintarviketeollisuudessa, kaupassa, ravitsemispalvelusektorilla ja kotitalouksissa syntyvien elintarvikejätteiden kokonaismäärää, tyyppiä ja alueellista jakautumista Vantaalla. Tarkoituksena saada kokonaiskuva alueen biojätevirroista, niiden tyypeistä ja alkuperästä.

Yhteensä Vantaalla syntyy tämän selvityksen perusteella noin 39 miljoonaa kiloa elintarvikejätettä vuosittain. Tämä on noin 6 % kaikesta Suomessa syntyvästä elintarvikejätteestä. Suurimmat jätemäärät syntyvät kotitalouksissa, yhteensä noin 18 miljoonaa kiloa, tässä luvussa on mukana myös kotitalousjätteen mukana kerättävä muu biojäte kuten puutarhajäte. Kotitalouksien jätemäärä vastaa 45 % kaikesta jätteestä, seuraavaksi suurimmat osuudet ovat teollisuus 37 % (15 milj. kg), ravitsemispalvelut 11 % (4 milj. kg) ja kauppa 7 % (2,7 milj. kg). Vain vähän elintarvikejätettä syntyi alkutuotannosta alle 1 % (53 000 kg). Teollisuuden toimialoista leipomo ja myllytuoteteollisuus vastaa puolta kaikesta elintarvikejätteestä, valmisruokateollisuus 38 %, lihanjalostusteollisuus 11 % ja maitotuotteiden valmistus 5 %.

Ruokahävikkiä syntyy vuosittain yhteensä noin 22 milj. kiloa: teollisuudesta 9 milj. kg, kaupasta 2,7 milj. kg ravitsemispalveluista 3,3 milj. kg ja kotitalouksista 6,7 milj. kiloa. Ruokahävikkiä syntyy Vantaalla noin 6 % kaikesta Suomessa syntyvästä ruokahävikistä.

Lataa raportti

6Aika: CircHubs 2: Iida Kuuselan kiertotalousekosysteemejä tutkinut lopputyö voitti opinnäytetyökilpailun

Ympäristöjohtamisen yhdistys (YJY) on valinnut kaksi parasta työtä joka toinen vuosi järjestettävässä opinnäytetyökilpailussaan. Palkinnot, 1000…

CircHubs 2:n opit käytäntöön Kiertokaaren Mainiossa Kaupassa 

Kiertokaaren Ruskon jätekeskuksessa Oulussa avattiin toukokuussa 2022 talteenottopiste käyttökelpoiselle tavaralle ja Mainio Kauppa, jossa myydään…

Kiertotalouden palvelualustalle luotiin vastuullinen liiketoimintamalli

Millaisia mahdollisuuksia kiertotalousmyymälä luo yrityksille, kuluttajille ja muille toimijoille? Entä millaisia riskejä toimintaan liittyy? Miten…

Kiertotalousmyymäläkonsepti luotiin yhteiskehittämällä

Millainen olisi tulevaisuuden kauppapaikka, jossa kaikki yritykset toteuttavat kiertotalouden periaatteita? CircHubs 2 -hankkeessa luotiin suunnitteluun…

ED Designin kehittämä etähavainnointimenetelmä antaa aiempaa paremman kuvan ekopisteiden käyttäjän toiminnasta – prosessi voi vähentää hiilidioksidipäästöjä keskivertosuomalaisen vuoden päästöjen verran

ED Designin kehitti ROK eli Remote Observation Kit-palvelua osana 6Aika: ILPO-hankkeen kokeilua. Palvelussa ED Designin…