Tapahtumat

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) järjestämä työpaja tarjosi suunnittelijoille, muotoilijoille ja innovoijille tilaisuuden kuulla inspiroivia esimerkkitarinoita, verkostoitua ja ideoida uusia upcycling-tuotteita poistotekstiileistä.

(LSJH) järjesti Turun Pläkkikaupungissa sijaitsevassa poistotekstiilin lajitteluhallissaan 17.1.2024 tilaisuuden, jossa tutustuttiin LSJH:n poistotekstiilitoimintaan ja yritysten mahdollisuuksiin hyödyntää poistotekstiiliä tuotteissaan.

Tilaisuudessa oli yli 20 osanottajaa tekstiili-, vaatetus- ja muotialan opiskelijoista aina pienempien ja suurempien yritysten kuten Ateljee Agamin, Krista Virtanen Designin, Moi Mimosan, Ikean, Globe Hopen, VAIN Fashion Groupin ja Remake Upcycling Studion edustajiin. Päivän aikana pureuduttiin muun muassa siihen, millaisia uusia tuotteita poistotekstiileistä voisi luoda ja mihin olemassa oleviin tuoteideoihin poistotekstiilejä voisi yhdistää. Lisäksi keskusteltiin upcycling*-tuotteiden globaaleista trendeistä, ilmiöistä ja liiketoiminnan edellytyksistä.

Ohjelmassa oli myös tutustumista LSJH:n uuteen poistotekstiilimyymälään Lemppariin ja osanottajien omiin upcycling-tuotteisiin ja -mallistoihin.

– LSJH:n tehtävä on etsiä kiertotalouden näkökulmasta vastuullisin tapa hyödyntää erilaisia poistotekstiilejä. Kaikki uudelleenkäyttökelpoinen materiaali on järkevää kierrättää takaisin asukkaille tai yrityksille, jotka pystyvät hyödyntämään sitä tuotteissaan, LSJH:n myyntipäällikkö Miira Ojanen kertoo työpajan tausta-ajatuksesta ja jatkaa:

– Poistotekstiilikontekstissa upcyclingia ovat uusiokäyttöön soveltuvat 2. laatuiset tekstiilit, joita myydään poistotekstiilimyymälä Lempparin takaosasta löytyvässä uudessa penkomispiste ”Penkolassa”. Meille uutta toimintaa on myös tähän liittyvä yritysten materiaalipankkina toimiminen, jota nyt vauhditimme työpajassa.

Poistotekstiilityöpaja toteutettiin osana LSJH:n ja Turun Ekotorin Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hanketta. Hankkeessa kehitetään kuluttajilta vastaanotettavien vielä käyttökelpoisten materiaalien käsittelyä jätehuollossa muun muassa niin, että yrityksillä olisi laajemmat mahdollisuudet hyödyntää materiaaleja omassa liiketoiminnassaan. Yksi näistä materiaaleista on LSJH:n poistotekstiililajitteluun tuleva kakkoslaatuinen poistotekstiili.

*Termillä upcycling viitataan uusiin käyttötarkoituksiin soveltuvien tuotteiden suunnittelua tavallisesti jätteeksi päätyvästä materiaalista.

Teksti on julkaistu aiemmin osoitteessa https://lsjh.fi/.

New Forms Friday – kestävän muotoilun market 6.5.2022 Vierailukeskus Joki, Turku

Tulevaisuuden muotoilu on kestävää, ja siinä hyödynnetään jo olemassa olevia jätemateriaaleja ja teollisuuden sivuvirtoja. Tervetuloa…

Yritysten arvoketjut kestävän liiketoiminnan mahdollistajana -webinaari 13.10. klo 9-12

Millä tavoin yritysten arvoketjut voivat tukea kestävän liiketoiminnan kehittämistä? Tervetuloa Business Tampereen järjestämään Yritysten arvoketjut…

Tutkimus kiertotalouden ja ilmastotavoitteiden mahdollistajana – tapahtuma Turussa 7.10

Tervetuloa keskustelemaan ja verkostoitumaan uusien tutkimusaiheiden, yrityslähtöisten harjoitustöiden ja opiskelijatöiden pariin. Yritykset esittävät tapahtumassa omia…

Ratkaisuja päästöjen paikalliseen kompensointiin – verkkotilaisuus 24.9.2020

Turun kaupunki järjestää 24.9.2020 verkkotilaisuuden, jonka tavoitteena on edistää keskustelua päästöjen kompensoinnista sekä siihen liittyvistä…