6Aika: Circhubs

Kiertotalouden perustana on, että materiaalit kiertävät ja palvelut ja prosessit toimivat resurssitehokkaasti. Toisen ylimääräinen materiaalihukka tai vanhat materiaalit ja tuotteet voivat olla toisen aarre. Materiaalikirjaston konsepti lähtee siitä, että hukkaa tai vanhoja materiaaleja voidaan hyötykäyttää uudelleen.

6Aika: CircHubs -hankkeessa suunniteltiin digitaalisen materiaalikirjaston konseptia. Konseptin kehittämiseen osallistettiin muotoilijoita, jotka hyödyntävät tuotteissaan ja palveluissaan hukkamateriaalia tai vanhoja tuotteita.

Materiaalikirjastoon voidaan viedä materiaaleja, joita tarvitsijat voivat selata ja varata. Materiaalin kuittaus ja siirto olisivat mahdollista sovelluksessa. Sovelluksen taustalla olisi materiaalin tarinat, jäljitettävyys ja hiilijalanjälki, joiden pohjalta muodostuisi sertifikaatti uuteen tuotteeseen. Sovellukseen voisi liittää myös materiaalin työstämiseen tarvittavia jalostuspalveluja. Sovelluksessa syntyisi materiaalien käyttöraportti, joka yhdistyy eurooppalaiseen jätekoodistoon EWC:hen (European Waste Code). Tämä raportti esittäisi kokonaishyödyn, eli sen miten paljon on voitu vähentää jätettä hyödyntämällä sitä uudelleen.

Materiaalikirjaston keskiössä on asiakaslähtöisyys, käytettävyys sekä sujuva palvelupolku molemmille osapuolille  sekä materiaalin tarvitsijoille että materiaalien toimittajille.

Materiaalikirjasto on luotu Creative Commons lisenssillä. Tämä tarkoittaa sitä, että konseptia voi käyttää hyödyksi sekä julkiseen ja kaupalliseen käyttöön mainitsemalla CC-lisenssissä mukana olevat yritykset: Lounais-Suomen Jätehuolto, MuotoMyrsky ja Jokojo.

Teksti: Johanna Liipola, konsepti- ja palvelumuotoilija MuotoMyrsky

Tutustu konseptiin


Materiaalikirjasto luotiin osana 6aika: CircHubs hanketta: Materiaalikirjastoa olivat luomassa MuotoMyrsky ja Jokojo, ja sen kehittämisessä olivat mukana Hermandia, Punainen Norsu sekä Muotoilutoimisto Ehee. Hermandia Oy muotoilee ja valmistaa laatuasusteita ja koruja käyttäen materiaalina puuta. Punainen Norsu muotoilee ja valmistaa vaatteita ja asusteita poistotekstiilistä. Muotoilutoimisto Ehee suunnittelee ja toteuttaa sisustuksia työtiloihin ja koteihin kierrätystuotteilla. Työskentelyn pohjana käytätettiin Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tekemiä tuotekortteja ja kartoituksia käytettyjen materiaalien kuntolaaduista.

6Aika: CircHubs 2: Iida Kuuselan kiertotalousekosysteemejä tutkinut lopputyö voitti opinnäytetyökilpailun

Ympäristöjohtamisen yhdistys (YJY) on valinnut kaksi parasta työtä joka toinen vuosi järjestettävässä opinnäytetyökilpailussaan. Palkinnot, 1000…

CircHubs 2:n opit käytäntöön Kiertokaaren Mainiossa Kaupassa 

Kiertokaaren Ruskon jätekeskuksessa Oulussa avattiin toukokuussa 2022 talteenottopiste käyttökelpoiselle tavaralle ja Mainio Kauppa, jossa myydään…

Kiertotalouden palvelualustalle luotiin vastuullinen liiketoimintamalli

Millaisia mahdollisuuksia kiertotalousmyymälä luo yrityksille, kuluttajille ja muille toimijoille? Entä millaisia riskejä toimintaan liittyy? Miten…

Kiertotalousmyymäläkonsepti luotiin yhteiskehittämällä

Millainen olisi tulevaisuuden kauppapaikka, jossa kaikki yritykset toteuttavat kiertotalouden periaatteita? CircHubs 2 -hankkeessa luotiin suunnitteluun…