Jaa artikkeli
Innovaatiotyö innostuu kokeiluista
Kiertotaloudessa hyödynnetään paljon nopeita innovaatiokokeiluja, joissa testataan oikeasta elämästä nousseita haasteita. Näiden kokeilujen tuloksia voidaan hyödyntää kiertotaloudessa pysyvänä toimintana. Innovaatiotyössä voidaan hyödyntää myös erilaisia työkaluja.
Erilaiset kokeilupalveluhankinnat selvittävät kiertotalouden haasteita ja tarjoavat niihin ratkaisuja kokeilemalla, testaamalla ja oppimalla. Kokeilupalvelu voi selvittää esimerkiksi rikastushiekka- ja sivukivikasojen kasvipeitteisyyden synnyttämistä, kuten Carbofex Oy:n tekemässä pienimuotoisessa kokeilussa, jota testataan myöhemmin myös Haverin kaivoksella. Tässä kokeilussa saatiin kiertotalouspohjaisia tuloksia ja ratkaisuun pystyttiin sisällyttämään myös nollakuidun hyödyntäminen.
Doranova Oy:n kokeilussa testattiin hiilivetyjen hajoamista kompostoidulla ja kompostoimattomalla, öljyhiilivedyillä pilaantuneella maamassalla. Testaamiseen käytettiin ämpäri- ja aumakokeita laboratorio- ja kenttäolosuhteissa. Kokeilunpalveluhankinnan taustalla oli selvittää ratkaisuja pilaantuneen maan puhdistamiseen.
Finrenes Oy tutki ruskeiden pellettien ja puuperäisen mädätteen käyttöä biohiilen korvaamisessa hulevesien käsittelyssä ja puhdistamisessa. Ruskeaa pellettiä syntyy biokaasuprosessin sivuvirtana käytettäessä puupohjaista syötettä, joten niiden hyödyntäminen hulevesien puhdistamisessa kalliin biohiilen sijaan on järkevää.
Kokeilut tuottavat uusia innovaatioita
Ecolan Oy:n valmistaman, sivuvirtatuhkista valmistettavan Ecolan® Infrastabi -sideaineen soveltuvuutta tierakenteen kantavan rakenteen kerrosstabiloinnissa testattiin Nokian kaupungissa NCC Industryn tilaamana. Sideaine soveltui hyvin tähän tarkoitukseen ja sillä voidaankin korvata esimerkiksi sementtiä tai bitumia. Ecolan® Infrastabi -sideaine on resurssitehokkaampaa ja toki myös kiertotalouden mukaista, koska siinä hyödynnetään sivuvirtamateriaalia.
Digi Toilet Systems Oy:n tekemä kokeilupalvelu kehitti DTS-menetelmänsä kautta päästöttömämpää maatilaa, ja kiertotalouden mukaista lantojen käsittelyä. Päästötön Maatila 2.0. voi käsitellä lantansa lannoitevalmisteiksi, jolloin se saa uudesta tuotteestaan myös taloudellista hyötyä.
Citynomadi Oy on puolestaan selvittänyt uudenlaista IoT:tä ja paikkatietoa hyödyntävää kanavaa kiertotalouden tiedonkulkuun erityisesti ilmanlaatuasioissa. Asenteet kiertotaloutta kohtaan kohenevat, kun voidaan paremmin osoittaa sen positiivinen vaikutus ilmanlaatuun ja ihmisten hyvinvointiin.
Erilaiset innovaatiotyökalut hyötykäyttöön
Kiertotaloudessa paljon käytetyn TKI-prosessin, eli tutkimus-, kehitys- ja innovaatioprosessin tueksi on olemassa monenlaisia työkaluja. Helsingin seudun kuntayhtymä on kehittänyt ja toteuttanut erilaisia innovaatiotyökaluja, jotka tarjoavat tukea nopeisiin innovaatiokokeiluihin. Näiden työkalujen toimivuus on luonnollisesti testattu innovaatiotyössä.
Innovaatiotyökalu voi olla esimerkiksi markkinavuoropuhelu, verkostoitumistilaisuus, ideointityöpaja, verkkoinnovaatiotyökalu, innovaatioleiri tai modulaarinen työpaja. Modulaarisessa työpajassa keskustelemassa on aiheeseen liittyviä henkilöitä, joista yksi on aina vuorollaan huomion keskiössä. Näin kokonaisuus kehittyy keskustelu keskustelulta, varsinkin kun edellisten haastattelujen anti on saatavilla uutta keskustelua aloitettaessa.
Lähteet:
Carbofex Oy: Haverin kaivoksen rikastushiekka-alueen biopeittokokeilu
Citynomadi Oy:n raportti Puhtia pilotointiin -hankkeeseen
Digi Toilet Systems Oy: Maatila 2.0.
Doranova Oy: Öljyhiilivetyjen hajoamistestaus
Finrenes Oy: Kaipaatko puhtia pilotointiin – hankkeen loppuraportti Ecolan Oy: Kokeilupalveluhankintaraportti
https://circhubs.fi/haastelahtoinen-ideointi-saa-vauhtia-innovaatiotyokaluista/ https://circhubs.fi/modulaarinen-tyopaja-mika-se-on-ja-mihin-sita-kaytetaan/