Jaa artikkeli

Tammervoima – Tamperelainen menestystarina

09.08.2018 | CircHubs

Jätettä on poltettu Tampereella pian kolme vuotta. Tampereen Sähkölaitoksen ja Pirkanmaan Jätehuollon omistama energiayhtiö Tammervoiman tehtävänä on energian talteenotto kierrätyskelvottomasta jätteestä. Näin jätteestä saadaan hyödynnettyä kaikki energia lähes sataprosenttisesti. Pirkanmaan seudulla jätemaksut ovat Suomen alhaisimmat, koska jätteenpoltto tuo kustannussäästöjä jätehuoltoon. – Asukkaat palkitaan asianmukaisesta syntypaikkalajittelusta alhaisilla jätemaksuilla, Tammervoiman toimitusjohtaja Mika Pekkinen kertoo. Sähkölaitoksen päätuotteen, kaukolämmön, energiahintaa ollaan myös saatu laskettua kiertotalouden mukaisen toiminnan avulla. Näin myös kaukolämpöasiakkaat ovat hyötyneet asumiskustannusten alentumisesta.

Tammervoiman hyötyvoimalaitos sijaitsee Tarasteen kiertotalouskeskuksen alueella. Tammervoima luo kiertotalousyrityksille kierrätyskelvottomien jäte-erien hyödyntämismahdollisuuden logistisesti ja kustannustehokkaasti. Tarasteelle toivotaan sijoittuvan polttokelpoista rejektiä tuottavia yrityksiä, koska Tammervoiman sijainti tarjoaa mahdollisuuden puhtaiden raaka-aineiden talteenottoon sekä kierrätyskelvottoman jätteen polttamiseen. Tavoitteena on luoda Tarasteen kiertotalouskeskukseen toimiva kokonaisuus, jossa on paljon yritysten välistä synergiaa.

Tammervoimalla ei ole yksityisasiakkaita, vaan Tammervoima toimii kahden omistajayrityksensä palvelun tuottajana omakustannusperiaatteella. Pirkanmaan Jätehuollon intressinä on toimittaa Tammervoimalle hyvälaatuista polttoainetta, joka sisältää mahdollisimman vähän palamatonta ainesta ja näin alentaa jätteen porttimaksua. Tampereen Sähkölaitoksen tehtävänä taas on ottaa vastaan kaikki Tammervoimassa tuotettu energia ja välittää se asiakkaille eri tuotteiksi kuten lähilämpö tai hyötysähkö. Pekkinen kertoo, että Tammervoima luo toiminnallaan lähes 30 miljoonan aluetaloudellisen hyödyn Pirkanmaalle.

Tammervoima mahdollistaa omistajayrityksilleen kiertotalouden mukaista liiketoimintaa. Tampereen Sähkölaitos toimii kiertotalouden mukaisesti hyödyntämällä lähienergiaa eli jätteenpolttoa energiantuotannossaan. Pirkanmaan Jätehuollon näkökulmasta kiertotalouden ideana on saada puhtaat materiaalit talteen ennen polttoa. Jätteiden erilliskeräys on tehokasta Pirkanmaan seudulla. Pekkisen mukaan parasta kiertotaloutta on muovin ja metallin puhtaaseen erilliskeräykseen panostaminen. Kiertotalouden mukainen toiminta on auttanut yrityksiä asiakashankinnassa. Tammervoiman sähköntuotanto hyötysähkö-logolla ”Energiaa roskapussista” teemalla myytiin loppuun puolessatoista vuodessa. Kaikki Tammervoiman sähköntuotanto on myyty. Ihmiset haluavat sitoutua ”Omasta roskapussista omaa energiaa” – ideologiaan.

Pekkinen kertoo, että energia-ala on digitaalisuuden edelläkävijä. Tammervoiman 110 miljoonan laitoksen ajoon riittää vain kaksi ihmistä, sillä laitoksen prosessit ovat pitkälti automatisoitu. Jätepolttoaineen kuivaus ja homogenisointi jätebunkkerissa sekä syöttö jätekattilaan tapahtuvat automaattisesti ja samalla energiantuotannon hyötysuhde paranee. – Tammervoimalla digitaalisuus on kokonaisuudessaan viety maailman kärkeen ja ulkomailtakin käydään ottamassa oppia jätteenpolton automaation virityksistä, Pekkinen kertoo. Laitoksen digitalisaatio mahdollistaa jätteiden kustannustehokkaan energiahyödyntämisen ja jätteenpolton korkean hyötysuhteen.

Jätteenpolton arinatekniikka on sata vuotta vanhaa, mutta teknologiassa on tapahtunut suuria parannuksia energianhyödyntämisasteessa ja hyötysuhteessa. Laitos on vähäpäästöisin ja puhtain kiinteän polttoaineen laitos koko Pirkanmaalla. Myös suljetut kierrot voimalaitoksen sisällä toimivat. Jätteen mukana tuleva kosteus kierrätetään sataprosenttisesti laitosprosesseihin ja ylijäämä lauhdevesi kierrätetään kaukolämmön lisävedeksi, jolloin puhtaita luonnonvaroja säästyy esimerkiksi juomavedeksi. Myös jätevesien määrä minimoituu, kun savukaasupesurin jätevesi puhdistetaan omalla puhdistuslaitoksella ja kierrätetään takaisin prosesseihin. Tammervoima on saanut TEMin innovaatiopalkinnon vesitalouden parantamisesta jätteenpoltossa.

Tammervoiman laitoksen rakentaminen ja toiminnan aloittaminen oli onnistunut projekti, koska sekä aikataulu että kustannusarvio pitivät. Tammervoima on onnistunut toiminnan organisoinnissa ja sidosryhmäketjun nopeassa luonnissa. Materiaalit on saatu kiertoon jätteenpolton tuhkasta ja jätteen esikäsittely ja lajittelu on saatu kuntoon sekä syntypaikoilla että Tarastejärvellä. Jätteen lämpöarvo on nyt Suomen parasta ja energiahyötysuhde on korkealla. – Tuntuu siltä, että tamperelainen jätteenpoltto on menestystarina, jota tullaan myös ulkomailta asti katsomaan, Pekkinen kuvailee. Hyötyvoimalaitoksen toimintaan on käynyt tutustumassa jo 10 000 vierailijaa kolmen vuoden aikana.

Tutustu myös Tammervoiman toimintaa ja tavoitteita käsittelevään tietoiskuun.

 

Linnea Harala, tutkimusapulainen, Tampereen teknillinen yliopisto

Kuvat: Tammervoima

Blogiteksti perustuu Tammervoiman toimitusjohtaja Mika Pekkisen haastatteluun.

 

 

Lue seuraavaksi

Puheenvuoro Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kokemuksia kiertotalousleiriltä – innovaation kehittämistä kouluprojektina Topinojan Ohituskaistalle

Syksyn alussa käynnistyi kiinnostava kurssi, jossa Turun ammattikorkeakoulun, Turun Yliopiston sekä Åbo Akademin opiskelijat pääsivät…
Uutinen KiertotalouskeskuksetLiiketoimintaa kiertotaloudesta

Lajitteluasemalla vastaanotettavien jätteiden koostumustutkimuksessa arvioitiin tavaroiden ja materiaalien kelpoisuutta uudelleenkäyttöön

Millaista uudelleenkäyttöpotentiaalia asukkailta lajitteluasemilla vastaanotettavalla jätteellä voisi olla Varsinais-Suomessa? Tähän kysymykseen lähdettiin etsimään vastauksia keväällä…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistaa kokeillaan myös kiertävissä keräyksissä

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Turun Ekotori käynnistivät keväällä 2023 pilottihankkeen tavaroiden uudelleenkäyttöön liittyvien palveluiden kehittämiseksi…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kutsu työpajaan 17.1.2024: Tule innovoimaan poistotekstiilille uusia käyttötarkoituksia ja hae 5000 euron pilottitukea ideasi toteutukseen! 

Tarjoamme suunnittelijoille, muotoilijoille ja innovoijille tilaisuuden tulla verkostoitumaan, inspiroitumaan materiaaleista ja ideoimaan uusia upcycling-tuotteita uudelleenkäyttökelpoisista…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hanke kutsuu yrityksiä mukaan uudelleenkäytön kehittämiseen Varsinais-Suomessa 

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen tarkoituksena on kehittää alueen kotitalouksilta uudelleenkäyttöön ohjattavan tavaran ja materiaalien vastaanottoa ja…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Turun Topinpuistoon avataan Ohituskaista uudelleenkäyttöön

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Turun Ekotoria hallinnoiva Kestävän Kehityksen Yhdistys ovat käynnistäneet pilottihankkeen tavaroiden uudelleenkäyttöön…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

6Aika: CircHubs 2: Iida Kuuselan kiertotalousekosysteemejä tutkinut lopputyö voitti opinnäytetyökilpailun

Ympäristöjohtamisen yhdistys (YJY) on valinnut kaksi parasta työtä joka toinen vuosi järjestettävässä opinnäytetyökilpailussaan. Palkinnot, 1000…
Puheenvuoro KiertotalouskeskuksetLiiketoimintaa kiertotaloudesta

CircHubs 2:n opit käytäntöön Kiertokaaren Mainiossa Kaupassa 

Kiertokaaren Ruskon jätekeskuksessa Oulussa avattiin toukokuussa 2022 talteenottopiste käyttökelpoiselle tavaralle ja Mainio Kauppa, jossa myydään…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kiertotalouden palvelualustalle luotiin vastuullinen liiketoimintamalli

Millaisia mahdollisuuksia kiertotalousmyymälä luo yrityksille, kuluttajille ja muille toimijoille? Entä millaisia riskejä toimintaan liittyy? Miten…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kiertotalousmyymäläkonsepti luotiin yhteiskehittämällä

Millainen olisi tulevaisuuden kauppapaikka, jossa kaikki yritykset toteuttavat kiertotalouden periaatteita? CircHubs 2 -hankkeessa luotiin suunnitteluun…