Jaa artikkeli

[shared_counts]

Suomella on vielä matkaa EU:n kierrätystavoitteisiin

30.09.2019 | CircHubs

Yhdyskuntajätteen kierrätysasteen parantaminen vaatii kierrätyksen tehostamista. Haasteena on esimerkiksi toimivien kierrätysmahdollisuuksien järjestäminen harva-asutusaluille. Mahdollisuuksia ja hyväksi havaittuja keinoja on onneksi kuitenkin olemassa.

EU:n jätedirektiivi asettaa jäsenmailleen tavoitteeksi kierrättää 55% yhdyskuntajätteestä vuoteen 2025 mennessä. Siitä kymmenen vuoden päästä jopa 65% yhdyskuntajätteestä tulisi saada kierrätettyä. Suomella on näihin lukemiin vielä matkaa, nimittäin vuonna 2017 yhdyskuntajätteen kierrätysaste jäi kauas siitä, vain 41 prosenttiin. Jotta yhteiskuntamme siirtyisi kiertotalouteen ja pääsisimme tavoitelukemiin, tarvitsemme laajempaa ja tehokkaampaa yhdyskuntajätteiden kierrättämistä.

Yhdyskuntajätteeksi lasketaan kotitalouksista kertyvä sekajäte ja erilliskerätty jäte sekä yksityisten ja julkisten palveluiden kotitalousjätteiden kaltaiset jätteet. 6Aika Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset (CircHubs) -yhteishankkeen tekemän selvityksen mukaan pääkaupunkiseudun kierrätysaste oli vuonna 2018 hieman yli 48%. Turun seudulla kierrätettiin 44% yhdyskuntajätteestä, kun taas Oulun seudulla vain 38%.

Parempiin tuloksiin moninaisin keinoin

Selvityksessä esille nostetut keinot kierrätysasteen parantamiseksi olivat muun muassa viestintä ja neuvonta, kiinteistöjen ja kierrätysasemien lajittelumahdollisuuksien parantaminen, yhteistyö kierrätyskeskusten kanssa ja jätteenkäsittelyn tutkimus- ja kehitystoiminta.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY uusi keväällä 2019 pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräykset, joilla tavoitellaan kierrätysasteen parantamista. Myös lajitteluvelvoitteet laajenivat. Lajitteluvelvoitteilla on siirtymäaika, joka päättyy 1.1.2021. Oulun seudulla järjestetään kampanjoita, joiden tavoitteena on nostaa kotitalouksissa syntyvän jätteen materiaalikierrätysastetta ja parantaa polttokelpoisen sekajätteen laatua. Turussa seudun jätehuoltomääräyksiä on kiristetty ja panostusta jäteneuvontaan jatketaan tavoitteellisesti.

Kierrätysasteen tehostaminen voi johtaa myös liiketoiminnalliseen hyötyyn

HSY:n vuonna 2018 pääkaupunkiseudulla tekemän sekajätekoostumustutkimuksen mukaan noin 76 % kotitalouksien sekajätteestä olisi kierrätettävissä. Suurimmat kierrätettäväksi kelpaavat jätejakeet sekajätteessä ovat tutkimuksen mukaan biojäte, paperi, muovipakkaukset, kartonki, lasipakkaukset ja metallipakkaukset. Siis vain neljäsosa pääkaupunkiseudun asukkaan sekajätteestä on sellaista, jota ei voi kierrättää nykyisin menetelmin materiaalina. Mikäli kaikki kierrätettävissä oleva kotitalouksien sekajäte saataisiin ohjattua kierrätykseen, nousisi seudun yhdyskuntajätteen kierrätysaste noin 20 prosenttiyksikköä. Vaikka tie kaiken lajiteltavissa olevan sekajätteen kierrättämiseen on pitkä, on se kierrätysasteen nostamiseksi tärkeää.

Parhaimmillaan kiertotalous luo uutta liiketoimintaa ja lisää talouskasvua, sillä saman alan yritykset voivat hyödyntää toistensa materiaali- ja sivuvirtoja. Yhdyskuntajätteestä tällaisen liiketoiminnan kannalta potentiaalisinta materiaalia ovat muovit, sähkö- ja elektroniikkaromu, tekstiilijäte sekä biojäte.

Selvitys tehtiin osana 6Aika Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset (CircHubs) -yhteishanketta. Selvityksessä käytetyn laskentamallin kehittivät yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen Kiertovoima KIVO ry, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy LSJH sekä Kiertokaari Oy. Lisäksi laskennan kehittämisessä oli mukana laaja joukko jätehuollon julkisia ja yksityisiä toimijoita, viranomaisia sekä jätetilastoinnin asiantuntijoita.

Lue seuraavaksi

Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaista uudelleenkäyttöön ja yritystyöpaja

Tervetuloa uudelleenkäytön liiketoiminnan mahdollisuuksiin keskittyvään yritystyöpajaan torstaina 13.3.2025! Lounais-Suomen Jätehuolto ja Turun Ekotori järjestävät yhteistyössä…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla uudelleenkäyttöön kokeiltiin uusia materiaalien arvoketjuja

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa on vuoden 2023 kesästä alkaen pilotoitu tavaroiden uudelleenkäyttöä helpottavia palveluita, joissa kotitalousasiakas…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla otetaan kesällä vastaan perinnerakentamiseen sopivia osia ja uudelleenkäyttöön sopivaa puutavaraa

Materiaalien uudelleenkäytön edistämiseen tähtäävän Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Turun Ekotorin yhteisen Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen puitteissa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Materiaalien uudelleenkäyttöön ohjausta edistäviin kokeiluihin valittiin VAIN Fashion Group, Tyyki Design ja Myllymäen Saha

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) järjesti keväällä kaksi kokeiluideahakua. Etsinnässä oli tuote- ja palveluideoita, joissa hyödynnetään jätehuoltopalveluiden…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla säästettiin 258 000 kg luonnonvaroja viime vuonna 

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueen asukkaat ohjasivat Topinojalla sijaitsevan Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteen kautta 1 433 tavaraa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Hae kokeilemaan uutta kiertotalouden tuote- tai palveluideaa!

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää yrityksiltä ehdotuksia tuote- tai palveluideoista kokeiltavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Toteutettavissa kokeiluissa…
TapahtumaUutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Poistotekstiilille innovoitiin uusia käyttötarkoituksia

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) järjestämä työpaja tarjosi suunnittelijoille, muotoilijoille ja innovoijille tilaisuuden kuulla inspiroivia esimerkkitarinoita, verkostoitua…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ehdota upcycling-pilottia!

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää ehdotuksia ideoista toteutettavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Pilotissa yritys pääsee hyödyntämään LSJH:n…
Puheenvuoro Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kokemuksia kiertotalousleiriltä – innovaation kehittämistä kouluprojektina Topinojan Ohituskaistalle

Syksyn alussa käynnistyi kiinnostava kurssi, jossa Turun ammattikorkeakoulun, Turun Yliopiston sekä Åbo Akademin opiskelijat pääsivät…
Uutinen KiertotalouskeskuksetLiiketoimintaa kiertotaloudesta

Lajitteluasemalla vastaanotettavien jätteiden koostumustutkimuksessa arvioitiin tavaroiden ja materiaalien kelpoisuutta uudelleenkäyttöön

Millaista uudelleenkäyttöpotentiaalia asukkailta lajitteluasemilla vastaanotettavalla jätteellä voisi olla Varsinais-Suomessa? Tähän kysymykseen lähdettiin etsimään vastauksia keväällä…