Jaa artikkeli

SFTec ja Rakeistus – yhdessä isompi kuin erikseen

15.08.2018 | CircHubs

Kesäkuussa Oulun Ruskonniityn kiertotalouskeskukseen avattiin kahden oululaisen yrityksen toimesta Demotehdas. Demotehdas-konseptissa yhteistyötä tekevät SFTec Oy ja Rakeistus Oy. Molemmilla yrityksillä on oululaista patentoitua teknologiaa ja yritykset pyrkivät tarjoamaan asiakkaidensa sivuvirroille kustannustehokkaan ratkaisun. Yhteistyö yritysten välillä on alkanut noin vuosi sitten, mutta mahdollista yhteistyötä on tunnusteltu jo pidempään, sillä yritysten mobiililaitteet sopivat hyvin peräkkäin ja teknologiat täydentävät toisiaan. Ensin materiaali kuivataan SFTecin teollisella kuivaimella, jonka jälkeen materiaali rakeistetaan Rakeistus Oy:n laitteistolla.

SFTecillä idea liiketoimintaan lähti terästeollisuuden märkien materiaalien kuivaustarpeesta. Tarpeeksi halpaa ja tehokasta kuivainta materiaalien kuivaukseen ei ollut olemassa ennen SFTecin kehittämää teollista kuivainta. -Yritämme tuoda kuivauksen ilosanomaa maailmalle. Monet materiaalit voitaisiin hyödyntää paljon fiksummin, jos ne saataisiin järkevään hintaan kuivattua. Siihen SFTec pyrkii tarjoamaan ratkaisun, SFTecin myynti- ja markkinointivastaava Janne Anttila kertoo. Kuivauksessa SFTec haluaa hyödyntää erilaisia hukkaenergioita mahdollisimman tehokkaasti, sillä sivuvirtojen tai jätteiden kuivaus primäärienergialla on harvoin kannattavaa. – Kiertotalousajattelu on yksi isoimpia taustatekijöitä, miksi koko firma on olemassa, Anttila kiteyttää.

Rakeistus Oy myy laitteistoja sekä toteuttaa palveluliiketoimintana asiakasyritysten lentotuhkan rakeistamista esimerkiksi metsälannoitteeksi. Yrityksen teknologiaa on kehitetty kustannustehokkuus edellä. Yritys keskittyy tarjoamaan asiakkaille palvelua, joka on asiakkaille arvokasta. – Täytyy syntyä win-win tilanne, Rakeistus Oy:n toimitusjohtaja Sakari Kiviniemi toteaa. Kiviniemi kuvailee Rakeistus Oy:tä puhtaasti kiertotaloudessa toimivaksi yritykseksi, sillä yrityksen palvelun avulla asiakkaan sivuvirrat, kuten tuhka ja liete, saadaan tehokkaasti takaisin kiertoon.

SFTecin ja Rakeistuksen Demotehtaalle haetaan aktiivisesti asiakkaita, joilla on näitä käsiteltäviä materiaaleja sekä asiakkaita, jotka voivat hyödyntää näitä materiaaleja. Erilaisia lietteitä syntyy muun muassa paperiteollisuudessa, energiantuotannossa, kunnissa ja maataloudessa. Demotehdas tarjoaa materiaalien omistajille alustan testata uutta käsittelyketjua ilman taloudellista riskiä. Konseptin tavoitteena pidemmällä tähtäimellä on olla luomassa uusia arvoketjuja ja kannattavaa liiketoimintaa huonosti hyödynnettyjen materiaalien ympärille. Lannoitteiksi rakeistettuja materiaaleja tarvitaan maatalouteen tai metsälannoitteiksi. Lannoitteiden käyttäjät haluavat nykyään yhä enemmän kierrätyslannoitteita. Isoilla yrityksillä myös ympäristöystävällinen imago on eduksi.

Uuden teknologian kaupallistamisessa on myös haasteita, vaikka potentiaalia ja mahdollista asiakaskuntaa riittää. Asiakkaiden vaihtoehtoiset toimintatavat lietteen ja tuhkan loppusijoittamisessa sekä lietepuolen jäljessä laahaava lainsäädäntö ovat haasteita sekä Rakeistus Oy:n että SFTecin toiminnalle. Toisaalta oma ja patentoitu teknologia antaa molemmille yrityksille suuret mahdollisuudet.

Molemmat yritykset ovat tyytyväisiä yritysten yhteistyöhön Demotehdas-konseptin parissa. Yritykset korostavat, että kiertotalous tehdään yhteistyössä. Anttila ja Kiviniemi kertovat, että yhteistyö on sujunut mallikkaasti alusta asti. Molemmat yritykset ovat pieniä ja päätökset tapahtuvat nopeasti. -Tässä on juuri sellainen win-win tilanne. Yritystemme teknologiat tukevat hyvin toisiaan ja olemme yhdessä isompi kuin erikseen, Anttila kuvailee.

Tutustu myös SFTecin ja Rakeistuksen toimintaa ja tavoitteita käsittelevään tietoiskuun.

 

Linnea Harala, tutkimusapulainen, Tampereen teknillinen yliopisto

Kuvat: SFTec Oy ja Rakeistus Oy

Blogiteksti perustuu SFTec Oy:n myynti- ja markkinointivastaava Janne Anttilan sekä Rakeistus Oy:n toimitusjohtaja Sakari Kiviniemen haastatteluun.

Lue seuraavaksi

Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hanke kutsuu yrityksiä mukaan uudelleenkäytön kehittämiseen Varsinais-Suomessa 

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen tarkoituksena on kehittää alueen kotitalouksilta uudelleenkäyttöön ohjattavan tavaran ja materiaalien vastaanottoa ja…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Turun Topinpuistoon avataan Ohituskaista uudelleenkäyttöön

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Turun Ekotoria hallinnoiva Kestävän Kehityksen Yhdistys ovat käynnistäneet pilottihankkeen tavaroiden uudelleenkäyttöön…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

6Aika: CircHubs 2: Iida Kuuselan kiertotalousekosysteemejä tutkinut lopputyö voitti opinnäytetyökilpailun

Ympäristöjohtamisen yhdistys (YJY) on valinnut kaksi parasta työtä joka toinen vuosi järjestettävässä opinnäytetyökilpailussaan. Palkinnot, 1000…
Puheenvuoro KiertotalouskeskuksetLiiketoimintaa kiertotaloudesta

CircHubs 2:n opit käytäntöön Kiertokaaren Mainiossa Kaupassa 

Kiertokaaren Ruskon jätekeskuksessa Oulussa avattiin toukokuussa 2022 talteenottopiste käyttökelpoiselle tavaralle ja Mainio Kauppa, jossa myydään…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kiertotalouden palvelualustalle luotiin vastuullinen liiketoimintamalli

Millaisia mahdollisuuksia kiertotalousmyymälä luo yrityksille, kuluttajille ja muille toimijoille? Entä millaisia riskejä toimintaan liittyy? Miten…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kiertotalousmyymäläkonsepti luotiin yhteiskehittämällä

Millainen olisi tulevaisuuden kauppapaikka, jossa kaikki yritykset toteuttavat kiertotalouden periaatteita? CircHubs 2 -hankkeessa luotiin suunnitteluun…
Puheenvuoro Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Uutta muotoilua olemassa olevista materiaaleista

Uuden tuotteen suunnittelussa tärkeä pohdinnan paikka on, miten erottautua omalla tuotteella suuresta massasta. Onko tuote…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

ED Designin kehittämä etähavainnointimenetelmä antaa aiempaa paremman kuvan ekopisteiden käyttäjän toiminnasta – prosessi voi vähentää hiilidioksidipäästöjä keskivertosuomalaisen vuoden päästöjen verran

ED Designin kehitti ROK eli Remote Observation Kit-palvelua osana 6Aika: ILPO-hankkeen kokeilua. Palvelussa ED Designin…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kiertotalouden kauppapaikat, tuotteet ja palvelut – Tervetuloa Topinpuisto-päivään 6.5.2022!

Kevään 2022 Topinpuisto-päivän teemana on kiertotaloutta edistävät kauppapaikat, tuotteet sekä palvelut. Mikä on second-hand-vaatteiden verkkokaupan…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

New Forms Friday – kestävän muotoilun market 6.5.2022 Vierailukeskus Joki, Turku

Tulevaisuuden muotoilu on kestävää, ja siinä hyödynnetään jo olemassa olevia jätemateriaaleja ja teollisuuden sivuvirtoja. Tervetuloa…