Jaa artikkeli

Palveluista uutta liiketoimintaa rakennusalan kiertotalouden edistämiseen

30.01.2018 | CircHubs

Rakennusala on materiaali-intensiivinen ala, jossa käytetään paljon erilaisia materiaaleja, mutta myös tuotetaan paljon jätettä. Vuonna 2016 maa- ja vesirakentamisen jätteet muodostivat 75% pääkaupunkiseudulla tuotetuista jätteistä, talonrakentamisen ollessa seuraavaksi suurin jätteen tuottaja seitsemän prosentin osuudellaan.  Vaikka jätteet hyödynnetään rakennusteollisuudessa tehokkaasti, on haasteena kierrätys- ja uudelleenkäyttöasteen nostaminen. Tästä syystä valitsimme CircHubs -hankkeen työpajan teemaksi rakentamisen kiertotalouden. Työpaja järjestettiin pääkaupunkiseudulla 22.11.2017.CircHubs- hankkeen yhtenä keskeisenä tavoitteena on kiertotalouden ympärille kehittyvän liiketoiminnan edistäminen. Halusimme työpajan sisällöstä mahdollisimman konkreettisen, joten täsmensimme teemaa koskemaan korjaus- ja purkutoiminnassa syntyvien vanhojen rakennusmateriaalien uudelleenkäyttöä sekä puujätteen kierrätyksen edistämistä. Tätä tuki aiemmin hankkeessa tehty asiantuntijakysely, jonka perusteella näissä teemoissa oli nähty piilevän vielä alihyödynnettyä liiketoimintapotentiaalia. Uudelleenkäytöllä tarkoitetaan rakennusosien käyttöä sellaisenaan tai kunnostettuna samassa käyttötarkoituksessa erotuksena kierrätykselle, jossa jätteitä voidaan prosessoida ja hyödyntää uutena materiaalina myös alkuperäisestä poikkeavassa käyttötarkoituksessa. Kummallakin näistä on paikkansa rakentamisen kiertotaloutta edistäessä.

Työpajaan osallistui noin 40 rakentamisen kiertotaloudesta kiinnostunutta yritystä ja asiantuntijaa pohtimaan teemaan liittyviä, ennalta pohdittuja liiketoimintaideoita. Työskentelyssä hyödynnettiin Tampereen teknillisen yliopiston kehittämää Impact canvas -työkalua. Työkalun tarkoituksena on auttaa konkretisoimaan ideaan liittyviä mahdollisuuksia ja haasteita sekä hahmottamaan siihen liittyvää toimijaverkostoa.  Osallistujien jalostamat ideat liittyvät vanhojen rakennusosien kuljetuspalvelujen ja digitaalisen kauppapaikan kehittämiseen, uusiin palvelumalleihin hankinnan ja purku-urakan välillä sekä puujätteen laatua parantaviin palvelumalleihin työmailla. Yritysten ja asiantuntijoiden lisäksi työpajaan osallistui opiskelijaryhmä TIMBERANHA, joka oli aiemmin syksyllä voittanut samalla teemalla järjestetyn Climathon-ideakilpailun puujätteiden hyödyntämistä koskevalla ideallaan. Työpajassa he pääsivät alan toimijaverkoston kanssa jalostamaan ideaansa eteenpäin. Lue TIMBERANHAn kokemuksia täältä.

Osallistujat antoivat työpajasta positiivista palautetta. Työpajan koettiin mm. edistäneen rakentamisen kiertotaloutta luomalla dialogia ja edistämällä kiertotalouden mahdollisuuksiin ja haasteisiin liittyvän tiedon jakamista eri alojen toimijoiden välillä. Järjestäjinä havaitsimme, että paikalla olleet tahot olivat toimijaekosysteemin tärkeitä palasia ja siten juuri oikeita tahoja liiketoimintaideoihin liittyvän toimintakentän reunaehtojen kirkastamisessa. Siten voimme sanoa onnistuneemme kiertotalouden dialogin eteenpäin viemisessä alan verkostossa.

Havaintomme mukaan uusia liiketoimintaideoita eteenpäin vieviä tahoja tarvitaan jatkossa työpajaosallistujiin nykyistä enemmän. Rakennusalalla on suuri tarve ja mahdollisuuksia innovaatioille. Monet näistä innovaatioista liittyvät erityisesti uusien, rakennusmateriaalien tehokkaamman uudelleenkäytön ja kierrätyksen mahdollistavien palveluiden ja toimintamallien käyttöönottoon. Näiden kehittäminen ja kaupalliselle asteelle vieminen vaatii ketteryyttä ja alan vakiintuneiden toimintamenetelmien täydentämistä ja haastamista. Näkemyksemme mukaan tähän sopivat erityisesti start-up-toimijat –ja myös TIMBERANHAn kaltaiset pre-start-up -toimijat. Tulevaisuudessa avoin innovointi olemassa olevien toimijoiden, start-upien ja pre-start-upien välillä on tärkeä työkalu rakentamisen kiertotalouden edistämisessä. Uusien innovatiivisten toimijoiden mukaan saaminen on tälle edellytys. Start-up-tapahtumien suosion jatkuva kasvu on erittäin mieltä lämmittävä kehityssuunta, ja jatkossa olisi hienoa nähdä yhä enemmän julkisten innovatiivisten hankintojen kaltaisia rahoitusohjelmia, jotka tukevat uusien innovaatioiden kaupallistamista.

Kiteytyksemme työpajasta saaduille opeille on seuraava:

  • Iso osa liiketoimintapotentiaalista on palveluissa. Kiertotalouden toteuttaminen vaatii rakentamisen ja purkamisen välisen linkin luomista ja uusiotuotteiden jalostamisen lisäksi tähän vaiheeseen tarvitaan erilaisia palveluja, kuten mm. kuljetus- ja laadunvarmistuspalveluja.
  • Uudet toimijat ovat avainasemassa siirryttäessä kohti kiertotaloutta. Uudelleenkäytön ja kierrättämisen mahdollistamiseen tarvitaan nykyisten toimijoiden ydinliiketoiminnan lisäksi täysin uusia toimintamalleja. Tarvitaan jopa aivan uusia toimijoita täydentämään nykyistä toimijakenttää.
  • Vanhoista rakennusosista ja kierrätetyistä materiaaleista on saatava standardoituja kiertotaloustuotteita. Uusiotuotteet ovat usein yhtä laadukkaita ja halvempia kuin perinteiset tuotteet, mutta tämänhetkinen markkinan hajanaisuus ja tuotteisiin liitettävät negatiiviset mielikuvat luovat epävarmuutta hankintaan. Rakentamisen ja purun nopeus nykypäivänä vaativat varmoja suunnitelmia ja vähentävät riskinottokykyä hankintavalinnoissa.
  • Julkisten hankintojen on oltava edelläkävijöitä. Esimerkiksi innovatiiviset hankinnat luovat mahdollisuuden valita kiertotalouden mukaisia toimintamalleja suosivia hankkeita.

 

Työpaja järjestettiin osana 6Aika – Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset (CircHubs) -hanketta, yhteistyössä Rakentamisen kiertotalous kunnissa (RANTA) -hankkeen kanssa. Kiertotalouden edistämistä voi seurata muun muassa seuraavissa kanavissa:

https://www.circhubs.fi

http://gnf.fi/fi/gnf/ranta-rakentamisen-kiertotalous-kunnissa/

Twitter: @CircHubs#RANTA#RANTAhanke

Facebook: https://www.facebook.com/RANTAhanke

 

Kirjoittajat:

Valtteri Ranta, tutkija, Tampereen teknillinen yliopisto

Nea Metsänranta, kiertotalousasiantuntija, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY

Lue seuraavaksi

Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

6Aika: CircHubs 2: Iida Kuuselan kiertotalousekosysteemejä tutkinut lopputyö voitti opinnäytetyökilpailun

Ympäristöjohtamisen yhdistys (YJY) on valinnut kaksi parasta työtä joka toinen vuosi järjestettävässä opinnäytetyökilpailussaan. Palkinnot, 1000…
Puheenvuoro KiertotalouskeskuksetLiiketoimintaa kiertotaloudesta

CircHubs 2:n opit käytäntöön Kiertokaaren Mainiossa Kaupassa 

Kiertokaaren Ruskon jätekeskuksessa Oulussa avattiin toukokuussa 2022 talteenottopiste käyttökelpoiselle tavaralle ja Mainio Kauppa, jossa myydään…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kiertotalouden palvelualustalle luotiin vastuullinen liiketoimintamalli

Millaisia mahdollisuuksia kiertotalousmyymälä luo yrityksille, kuluttajille ja muille toimijoille? Entä millaisia riskejä toimintaan liittyy? Miten…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kiertotalousmyymäläkonsepti luotiin yhteiskehittämällä

Millainen olisi tulevaisuuden kauppapaikka, jossa kaikki yritykset toteuttavat kiertotalouden periaatteita? CircHubs 2 -hankkeessa luotiin suunnitteluun…
Puheenvuoro Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Uutta muotoilua olemassa olevista materiaaleista

Uuden tuotteen suunnittelussa tärkeä pohdinnan paikka on, miten erottautua omalla tuotteella suuresta massasta. Onko tuote…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

ED Designin kehittämä etähavainnointimenetelmä antaa aiempaa paremman kuvan ekopisteiden käyttäjän toiminnasta – prosessi voi vähentää hiilidioksidipäästöjä keskivertosuomalaisen vuoden päästöjen verran

ED Designin kehitti ROK eli Remote Observation Kit-palvelua osana 6Aika: ILPO-hankkeen kokeilua. Palvelussa ED Designin…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kiertotalouden kauppapaikat, tuotteet ja palvelut – Tervetuloa Topinpuisto-päivään 6.5.2022!

Kevään 2022 Topinpuisto-päivän teemana on kiertotaloutta edistävät kauppapaikat, tuotteet sekä palvelut. Mikä on second-hand-vaatteiden verkkokaupan…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

New Forms Friday – kestävän muotoilun market 6.5.2022 Vierailukeskus Joki, Turku

Tulevaisuuden muotoilu on kestävää, ja siinä hyödynnetään jo olemassa olevia jätemateriaaleja ja teollisuuden sivuvirtoja. Tervetuloa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Yrityskokeiluista vauhtia kiertotalouteen – 6Aika: ILPO-hanke toteutti 17 vähähiilisyyttä edistävää kokeilua

ILPO-hankkeen kokeilussa etsittiin yhdessä yritysten kanssa ratkaisuja muun muassa geopolymeereihin, kaupunkiviljelyyn, jätevoimalan logistiikkaan sekä työkoneiden…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Tampereen seudullisen kiertotalouskiihdyttämön haastekilpailun lanseeraustilaisuus 8.3. klo 10-11.30 – tervetuloa!

Business Tampereen Vihreä Siirtymä-sarja koostuu webinaareista ja tapahtumista liittyen liiketoiminnan kestäviin ratkaisuihin ja liike-elämän murroksesta…