Jaa artikkeli

Palveluista uutta liiketoimintaa rakennusalan kiertotalouden edistämiseen

30.01.2018 | CircHubs

Rakennusala on materiaali-intensiivinen ala, jossa käytetään paljon erilaisia materiaaleja, mutta myös tuotetaan paljon jätettä. Vuonna 2016 maa- ja vesirakentamisen jätteet muodostivat 75% pääkaupunkiseudulla tuotetuista jätteistä, talonrakentamisen ollessa seuraavaksi suurin jätteen tuottaja seitsemän prosentin osuudellaan.  Vaikka jätteet hyödynnetään rakennusteollisuudessa tehokkaasti, on haasteena kierrätys- ja uudelleenkäyttöasteen nostaminen. Tästä syystä valitsimme CircHubs -hankkeen työpajan teemaksi rakentamisen kiertotalouden. Työpaja järjestettiin pääkaupunkiseudulla 22.11.2017.CircHubs- hankkeen yhtenä keskeisenä tavoitteena on kiertotalouden ympärille kehittyvän liiketoiminnan edistäminen. Halusimme työpajan sisällöstä mahdollisimman konkreettisen, joten täsmensimme teemaa koskemaan korjaus- ja purkutoiminnassa syntyvien vanhojen rakennusmateriaalien uudelleenkäyttöä sekä puujätteen kierrätyksen edistämistä. Tätä tuki aiemmin hankkeessa tehty asiantuntijakysely, jonka perusteella näissä teemoissa oli nähty piilevän vielä alihyödynnettyä liiketoimintapotentiaalia. Uudelleenkäytöllä tarkoitetaan rakennusosien käyttöä sellaisenaan tai kunnostettuna samassa käyttötarkoituksessa erotuksena kierrätykselle, jossa jätteitä voidaan prosessoida ja hyödyntää uutena materiaalina myös alkuperäisestä poikkeavassa käyttötarkoituksessa. Kummallakin näistä on paikkansa rakentamisen kiertotaloutta edistäessä.

Työpajaan osallistui noin 40 rakentamisen kiertotaloudesta kiinnostunutta yritystä ja asiantuntijaa pohtimaan teemaan liittyviä, ennalta pohdittuja liiketoimintaideoita. Työskentelyssä hyödynnettiin Tampereen teknillisen yliopiston kehittämää Impact canvas -työkalua. Työkalun tarkoituksena on auttaa konkretisoimaan ideaan liittyviä mahdollisuuksia ja haasteita sekä hahmottamaan siihen liittyvää toimijaverkostoa.  Osallistujien jalostamat ideat liittyvät vanhojen rakennusosien kuljetuspalvelujen ja digitaalisen kauppapaikan kehittämiseen, uusiin palvelumalleihin hankinnan ja purku-urakan välillä sekä puujätteen laatua parantaviin palvelumalleihin työmailla. Yritysten ja asiantuntijoiden lisäksi työpajaan osallistui opiskelijaryhmä TIMBERANHA, joka oli aiemmin syksyllä voittanut samalla teemalla järjestetyn Climathon-ideakilpailun puujätteiden hyödyntämistä koskevalla ideallaan. Työpajassa he pääsivät alan toimijaverkoston kanssa jalostamaan ideaansa eteenpäin. Lue TIMBERANHAn kokemuksia täältä.

Osallistujat antoivat työpajasta positiivista palautetta. Työpajan koettiin mm. edistäneen rakentamisen kiertotaloutta luomalla dialogia ja edistämällä kiertotalouden mahdollisuuksiin ja haasteisiin liittyvän tiedon jakamista eri alojen toimijoiden välillä. Järjestäjinä havaitsimme, että paikalla olleet tahot olivat toimijaekosysteemin tärkeitä palasia ja siten juuri oikeita tahoja liiketoimintaideoihin liittyvän toimintakentän reunaehtojen kirkastamisessa. Siten voimme sanoa onnistuneemme kiertotalouden dialogin eteenpäin viemisessä alan verkostossa.

Havaintomme mukaan uusia liiketoimintaideoita eteenpäin vieviä tahoja tarvitaan jatkossa työpajaosallistujiin nykyistä enemmän. Rakennusalalla on suuri tarve ja mahdollisuuksia innovaatioille. Monet näistä innovaatioista liittyvät erityisesti uusien, rakennusmateriaalien tehokkaamman uudelleenkäytön ja kierrätyksen mahdollistavien palveluiden ja toimintamallien käyttöönottoon. Näiden kehittäminen ja kaupalliselle asteelle vieminen vaatii ketteryyttä ja alan vakiintuneiden toimintamenetelmien täydentämistä ja haastamista. Näkemyksemme mukaan tähän sopivat erityisesti start-up-toimijat –ja myös TIMBERANHAn kaltaiset pre-start-up -toimijat. Tulevaisuudessa avoin innovointi olemassa olevien toimijoiden, start-upien ja pre-start-upien välillä on tärkeä työkalu rakentamisen kiertotalouden edistämisessä. Uusien innovatiivisten toimijoiden mukaan saaminen on tälle edellytys. Start-up-tapahtumien suosion jatkuva kasvu on erittäin mieltä lämmittävä kehityssuunta, ja jatkossa olisi hienoa nähdä yhä enemmän julkisten innovatiivisten hankintojen kaltaisia rahoitusohjelmia, jotka tukevat uusien innovaatioiden kaupallistamista.

Kiteytyksemme työpajasta saaduille opeille on seuraava:

  • Iso osa liiketoimintapotentiaalista on palveluissa. Kiertotalouden toteuttaminen vaatii rakentamisen ja purkamisen välisen linkin luomista ja uusiotuotteiden jalostamisen lisäksi tähän vaiheeseen tarvitaan erilaisia palveluja, kuten mm. kuljetus- ja laadunvarmistuspalveluja.
  • Uudet toimijat ovat avainasemassa siirryttäessä kohti kiertotaloutta. Uudelleenkäytön ja kierrättämisen mahdollistamiseen tarvitaan nykyisten toimijoiden ydinliiketoiminnan lisäksi täysin uusia toimintamalleja. Tarvitaan jopa aivan uusia toimijoita täydentämään nykyistä toimijakenttää.
  • Vanhoista rakennusosista ja kierrätetyistä materiaaleista on saatava standardoituja kiertotaloustuotteita. Uusiotuotteet ovat usein yhtä laadukkaita ja halvempia kuin perinteiset tuotteet, mutta tämänhetkinen markkinan hajanaisuus ja tuotteisiin liitettävät negatiiviset mielikuvat luovat epävarmuutta hankintaan. Rakentamisen ja purun nopeus nykypäivänä vaativat varmoja suunnitelmia ja vähentävät riskinottokykyä hankintavalinnoissa.
  • Julkisten hankintojen on oltava edelläkävijöitä. Esimerkiksi innovatiiviset hankinnat luovat mahdollisuuden valita kiertotalouden mukaisia toimintamalleja suosivia hankkeita.

 

Työpaja järjestettiin osana 6Aika – Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset (CircHubs) -hanketta, yhteistyössä Rakentamisen kiertotalous kunnissa (RANTA) -hankkeen kanssa. Kiertotalouden edistämistä voi seurata muun muassa seuraavissa kanavissa:

https://www.circhubs.fi

http://gnf.fi/fi/gnf/ranta-rakentamisen-kiertotalous-kunnissa/

Twitter: @CircHubs#RANTA#RANTAhanke

Facebook: https://www.facebook.com/RANTAhanke

 

Kirjoittajat:

Valtteri Ranta, tutkija, Tampereen teknillinen yliopisto

Nea Metsänranta, kiertotalousasiantuntija, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY

Lue seuraavaksi

Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla otetaan kesällä vastaan perinnerakentamiseen sopivia osia ja uudelleenkäyttöön sopivaa puutavaraa

Materiaalien uudelleenkäytön edistämiseen tähtäävän Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Turun Ekotorin yhteisen Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen puitteissa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla säästettiin 258 000 kg luonnonvaroja viime vuonna 

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueen asukkaat ohjasivat Topinojalla sijaitsevan Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteen kautta 1 433 tavaraa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Hae kokeilemaan uutta kiertotalouden tuote- tai palveluideaa!

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää yrityksiltä ehdotuksia tuote- tai palveluideoista kokeiltavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Toteutettavissa kokeiluissa…
TapahtumaUutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Poistotekstiilille innovoitiin uusia käyttötarkoituksia

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) järjestämä työpaja tarjosi suunnittelijoille, muotoilijoille ja innovoijille tilaisuuden kuulla inspiroivia esimerkkitarinoita, verkostoitua…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ehdota upcycling-pilottia!

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää ehdotuksia ideoista toteutettavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Pilotissa yritys pääsee hyödyntämään LSJH:n…
Puheenvuoro Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kokemuksia kiertotalousleiriltä – innovaation kehittämistä kouluprojektina Topinojan Ohituskaistalle

Syksyn alussa käynnistyi kiinnostava kurssi, jossa Turun ammattikorkeakoulun, Turun Yliopiston sekä Åbo Akademin opiskelijat pääsivät…
Uutinen KiertotalouskeskuksetLiiketoimintaa kiertotaloudesta

Lajitteluasemalla vastaanotettavien jätteiden koostumustutkimuksessa arvioitiin tavaroiden ja materiaalien kelpoisuutta uudelleenkäyttöön

Millaista uudelleenkäyttöpotentiaalia asukkailta lajitteluasemilla vastaanotettavalla jätteellä voisi olla Varsinais-Suomessa? Tähän kysymykseen lähdettiin etsimään vastauksia keväällä…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistaa kokeillaan myös kiertävissä keräyksissä

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Turun Ekotori käynnistivät keväällä 2023 pilottihankkeen tavaroiden uudelleenkäyttöön liittyvien palveluiden kehittämiseksi…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kutsu työpajaan 17.1.2024: Tule innovoimaan poistotekstiilille uusia käyttötarkoituksia! 

Tarjoamme suunnittelijoille, muotoilijoille ja innovoijille tilaisuuden tulla verkostoitumaan, inspiroitumaan materiaaleista ja ideoimaan uusia upcycling-tuotteita uudelleenkäyttökelpoisista…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hanke kutsuu yrityksiä mukaan uudelleenkäytön kehittämiseen Varsinais-Suomessa 

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen tarkoituksena on kehittää alueen kotitalouksilta uudelleenkäyttöön ohjattavan tavaran ja materiaalien vastaanottoa ja…