Jaa artikkeli

Oili Jalonen Oy – Autokierrätystä ja viherosia

25.07.2018 | CircHubs

Oili Jalonen Oy on vuonna 1969 perustettu perheyritys. –Jalosia on yrityksessä töissä jo kolmannessa polvessa, yrityksen toimitusjohtaja Veli-Matti Jalonen kertoo. Yrityksen toimialoja ovat autokuljetukset ja autovaraosat, joista uudelleenkäytettävät autovaraosat tekevät Oili Jalonen Oy:stä kiertotalousyrityksen. Yritys pyrkii siihen, että kuluttajat kokisivat Oili Jalosen olevan yhtä kuin autokierrätys. Veli-Matti Jalosen mukaan asiakkaiden tokaisut kuten ”Auto on niin vanha, että se täytyy viedä Jaloselle” kuvastavat hyvin yrityksen tavoittelemaa asemaa Turun seudulla.

Auto voi tulla elinkaarensa päähän joko iän tai kolarin takia. Kolarissa vaurioituneet nuoret autot ovat yritykselle kannattavia, koska niistä saadaan myytyä paljon varaosia hyvillä hinnoilla. Vanhat autot eivät usein ole kannattavia kierrätysmaksun puuttumisen takia. Asiakas saa Oili Jaloselta autostaan romutustodistuksen, jonka jälkeen kuluttaja on vapaa vastuusta vanhaan autoonsa. Näin kuluttaja välttää vanhoihin autoihin liittyvät ongelmat, petokset ja sakot sekä saa hyvän mielen ympäristöystävälliseen toimintaan osallistumisesta. Veli-Matti Jalonen kertoo, että yritystä pidettiin pitkään vain jätetoimijana tai varaosakauppiaana, mutta uuden sukupolven muuttuneen kuluttajakäyttäytymisen ansiosta ympäristötietoisuus on lisääntynyt ja autokaupassakin tehdään valintoja ympäristöystävällisyyden perusteella.

         

Digitaaliset työkalut ovat mahdollistaneet auton varaosien uudelleenkäytön ja varaosamyynnin. Digitaaliseen kauppapaikkaan autopurkamot syöttävät autonosat siten, että ne ovat käyttäjille helposti löydettävissä. Oili Jalonen Oy:llä on kehitteillä parannettu digitaalinen alusta, jonne kerätään autonvalmistajilta tiedot siitä, mistä osista autot on koottu. Nykyään autot ovat yksilöllisiä, joten purkamot tarvitsevat tarkempaa informaatiota. Esimerkiksi peruutuskamera vaikuttaa puskurin muotoon. Veli-Matti Jalosen mukaan käytetyn tavaran myynnissä haasteina ovat sopivuus ja laatu. Varaosan sopivuushaaste ratkaistaan uuden digitaalisen työkalun avulla. Digitaalinen alusta tarjoaa keinoja myös laadun varmistukseen esimerkiksi auton katsastushistorian ja korjaamotietojen tallentamisen. –Digitalisaatio ei ole enää mahdollisuus vaan elinehto, Veli-Matti Jalonen kiteyttää.

Turun ammattikorkeakoulun kanssa tehdyssä autojen muovilaatuselvityksessä Kierrätys 3D -hankkeen yhteydessä selvisi, että autojen muovilaatumerkinnät ovat puutteellisia. Jos muovi lajiteltaisiin tarkasti, siitä voitaisiin erottaa kalliita kemiallisia komponentteja ja muovista saataisiin lisää kierrätysarvoa.

Vaikka autokierrätys toimii Suomessa kohtuullisen hyvin, Veli-Matti Jalonen tuo esiin myös toimialan keskeisiä epäkohtia, joihin Oili Jalonen Oy on pyrkinyt vaikuttamaan. Kaikkien autojen pitäisi tulla purkamoiden kautta, jotta varaosat ja muut materiaalit saataisiin tarkasti hyödynnettyä. Ongelmana on tällä hetkellä, että murskalaitokset ottavat autoja myös purkamoiden ohi, jolloin autot menevät suoraan materiaaliuusiokäyttöön ja varaosien uudelleenkäyttö sekä jätteensynnyn ehkäisy kärsivät. Suomessa purkamoille ei makseta autojen lasien ja isojen muoviosien esikäsittelyvaiheen talteenotosta, jolloin suomalaiset purkamot eivät sitä kustannussyistä tee, vaikka jätelaki ja EU:n jätedirektiivi niin määräävät. Veli-Matti Jalonen korostaa, että purkamoille tulisi maksaa autojen lasien, muovien ja vaarallisten aineiden kuten bromin irrottamisesta. Näin murskajäte olisi parempilaatuista ja se sisältäisi vähemmän syöpää aiheuttavia aineita.

Tutustu myös yrityksen tavoitteita ja toimintaa käsittelevään tietoiskuun.

 

Linnea Harala, tutkimusapulainen, Tampereen teknillinen yliopisto

Kuvat: Oili Jalonen Oy

Blogiteksti perustuu Oili Jalonen Oy:n toimitusjohtaja Veli-Matti Jalosen haastatteluun.

Lue seuraavaksi

Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla otetaan kesällä vastaan perinnerakentamiseen sopivia osia ja uudelleenkäyttöön sopivaa puutavaraa

Materiaalien uudelleenkäytön edistämiseen tähtäävän Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Turun Ekotorin yhteisen Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen puitteissa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla säästettiin 258 000 kg luonnonvaroja viime vuonna 

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueen asukkaat ohjasivat Topinojalla sijaitsevan Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteen kautta 1 433 tavaraa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Hae kokeilemaan uutta kiertotalouden tuote- tai palveluideaa!

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää yrityksiltä ehdotuksia tuote- tai palveluideoista kokeiltavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Toteutettavissa kokeiluissa…
TapahtumaUutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Poistotekstiilille innovoitiin uusia käyttötarkoituksia

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) järjestämä työpaja tarjosi suunnittelijoille, muotoilijoille ja innovoijille tilaisuuden kuulla inspiroivia esimerkkitarinoita, verkostoitua…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ehdota upcycling-pilottia!

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää ehdotuksia ideoista toteutettavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Pilotissa yritys pääsee hyödyntämään LSJH:n…
Puheenvuoro Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kokemuksia kiertotalousleiriltä – innovaation kehittämistä kouluprojektina Topinojan Ohituskaistalle

Syksyn alussa käynnistyi kiinnostava kurssi, jossa Turun ammattikorkeakoulun, Turun Yliopiston sekä Åbo Akademin opiskelijat pääsivät…
Uutinen KiertotalouskeskuksetLiiketoimintaa kiertotaloudesta

Lajitteluasemalla vastaanotettavien jätteiden koostumustutkimuksessa arvioitiin tavaroiden ja materiaalien kelpoisuutta uudelleenkäyttöön

Millaista uudelleenkäyttöpotentiaalia asukkailta lajitteluasemilla vastaanotettavalla jätteellä voisi olla Varsinais-Suomessa? Tähän kysymykseen lähdettiin etsimään vastauksia keväällä…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistaa kokeillaan myös kiertävissä keräyksissä

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Turun Ekotori käynnistivät keväällä 2023 pilottihankkeen tavaroiden uudelleenkäyttöön liittyvien palveluiden kehittämiseksi…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kutsu työpajaan 17.1.2024: Tule innovoimaan poistotekstiilille uusia käyttötarkoituksia! 

Tarjoamme suunnittelijoille, muotoilijoille ja innovoijille tilaisuuden tulla verkostoitumaan, inspiroitumaan materiaaleista ja ideoimaan uusia upcycling-tuotteita uudelleenkäyttökelpoisista…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hanke kutsuu yrityksiä mukaan uudelleenkäytön kehittämiseen Varsinais-Suomessa 

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen tarkoituksena on kehittää alueen kotitalouksilta uudelleenkäyttöön ohjattavan tavaran ja materiaalien vastaanottoa ja…