Jaa artikkeli

[shared_counts]

Oili Jalonen Oy – Autokierrätystä ja viherosia

25.07.2018 | CircHubs

Oili Jalonen Oy on vuonna 1969 perustettu perheyritys. –Jalosia on yrityksessä töissä jo kolmannessa polvessa, yrityksen toimitusjohtaja Veli-Matti Jalonen kertoo. Yrityksen toimialoja ovat autokuljetukset ja autovaraosat, joista uudelleenkäytettävät autovaraosat tekevät Oili Jalonen Oy:stä kiertotalousyrityksen. Yritys pyrkii siihen, että kuluttajat kokisivat Oili Jalosen olevan yhtä kuin autokierrätys. Veli-Matti Jalosen mukaan asiakkaiden tokaisut kuten ”Auto on niin vanha, että se täytyy viedä Jaloselle” kuvastavat hyvin yrityksen tavoittelemaa asemaa Turun seudulla.

Auto voi tulla elinkaarensa päähän joko iän tai kolarin takia. Kolarissa vaurioituneet nuoret autot ovat yritykselle kannattavia, koska niistä saadaan myytyä paljon varaosia hyvillä hinnoilla. Vanhat autot eivät usein ole kannattavia kierrätysmaksun puuttumisen takia. Asiakas saa Oili Jaloselta autostaan romutustodistuksen, jonka jälkeen kuluttaja on vapaa vastuusta vanhaan autoonsa. Näin kuluttaja välttää vanhoihin autoihin liittyvät ongelmat, petokset ja sakot sekä saa hyvän mielen ympäristöystävälliseen toimintaan osallistumisesta. Veli-Matti Jalonen kertoo, että yritystä pidettiin pitkään vain jätetoimijana tai varaosakauppiaana, mutta uuden sukupolven muuttuneen kuluttajakäyttäytymisen ansiosta ympäristötietoisuus on lisääntynyt ja autokaupassakin tehdään valintoja ympäristöystävällisyyden perusteella.

         

Digitaaliset työkalut ovat mahdollistaneet auton varaosien uudelleenkäytön ja varaosamyynnin. Digitaaliseen kauppapaikkaan autopurkamot syöttävät autonosat siten, että ne ovat käyttäjille helposti löydettävissä. Oili Jalonen Oy:llä on kehitteillä parannettu digitaalinen alusta, jonne kerätään autonvalmistajilta tiedot siitä, mistä osista autot on koottu. Nykyään autot ovat yksilöllisiä, joten purkamot tarvitsevat tarkempaa informaatiota. Esimerkiksi peruutuskamera vaikuttaa puskurin muotoon. Veli-Matti Jalosen mukaan käytetyn tavaran myynnissä haasteina ovat sopivuus ja laatu. Varaosan sopivuushaaste ratkaistaan uuden digitaalisen työkalun avulla. Digitaalinen alusta tarjoaa keinoja myös laadun varmistukseen esimerkiksi auton katsastushistorian ja korjaamotietojen tallentamisen. –Digitalisaatio ei ole enää mahdollisuus vaan elinehto, Veli-Matti Jalonen kiteyttää.

Turun ammattikorkeakoulun kanssa tehdyssä autojen muovilaatuselvityksessä Kierrätys 3D -hankkeen yhteydessä selvisi, että autojen muovilaatumerkinnät ovat puutteellisia. Jos muovi lajiteltaisiin tarkasti, siitä voitaisiin erottaa kalliita kemiallisia komponentteja ja muovista saataisiin lisää kierrätysarvoa.

Vaikka autokierrätys toimii Suomessa kohtuullisen hyvin, Veli-Matti Jalonen tuo esiin myös toimialan keskeisiä epäkohtia, joihin Oili Jalonen Oy on pyrkinyt vaikuttamaan. Kaikkien autojen pitäisi tulla purkamoiden kautta, jotta varaosat ja muut materiaalit saataisiin tarkasti hyödynnettyä. Ongelmana on tällä hetkellä, että murskalaitokset ottavat autoja myös purkamoiden ohi, jolloin autot menevät suoraan materiaaliuusiokäyttöön ja varaosien uudelleenkäyttö sekä jätteensynnyn ehkäisy kärsivät. Suomessa purkamoille ei makseta autojen lasien ja isojen muoviosien esikäsittelyvaiheen talteenotosta, jolloin suomalaiset purkamot eivät sitä kustannussyistä tee, vaikka jätelaki ja EU:n jätedirektiivi niin määräävät. Veli-Matti Jalonen korostaa, että purkamoille tulisi maksaa autojen lasien, muovien ja vaarallisten aineiden kuten bromin irrottamisesta. Näin murskajäte olisi parempilaatuista ja se sisältäisi vähemmän syöpää aiheuttavia aineita.

Tutustu myös yrityksen tavoitteita ja toimintaa käsittelevään tietoiskuun.

 

Linnea Harala, tutkimusapulainen, Tampereen teknillinen yliopisto

Kuvat: Oili Jalonen Oy

Blogiteksti perustuu Oili Jalonen Oy:n toimitusjohtaja Veli-Matti Jalosen haastatteluun.

Lue seuraavaksi

Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

448 ikkunaa: perinnerakennusosien vastaanottokokeilu onnistui yli odotusten 

Viime kesänä Turunmaan korjausrakentamisyhdistys Curatiolle kerättiin erilaisia perinnerakennusosia Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteellä. Keräyskokeilu oli onnistunut ja…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Puujätteestä puusepän aarteeksi: Myllymäen Saha 

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa kuulutettiin viime keväänä yrityksiltä uusia tuote- ja palveluideoita, joissa voisi hyödyntää jätehuollossa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Miten Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopilotit järjestettiin?

Maaliskuussa päättyneen Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen tavoitteena oli kehittää jätehuoltopalvelujen yhteydessä asukkailta vastaanotettavien, yhä käyttökelpoisten materiaalien…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Viestintää uudelleenkäytön edistämiseksi

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa pilotoitiin jätteen ja käyttökelpoisen tavaran yhteisvastaanottoa asukkailta jätehuoltopalveluiden yhteydessä. Viestinnällä oli merkittävä…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistan kokeiluissa edistettiin poistotekstiilien kaupallista hyötykäyttöä

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) etsi viime keväänä yrityksiä toteuttamaan kokeiluja, joilla edistetään suomalaisilta kotitalouksilta kerätyn poistotekstiilin…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Poistotekstiilistä huippumuodiksi: VAIN Fashion Group

VAIN Fashion Group pilotoi tuotantonsa skaalaamista ja testasi Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) poistotekstiilien upcycling-palvelua Ohituskaista uudelleenkäyttöön…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Tyyki Design x LSJH: Kaupallisia vaatemalleja kuluttajien poistotekstiilifarkusta 

Vaatetusteknikko ja pukuompelija Miia Aaltonen loi kuluttajien poistotekstiilifarkusta uutta muotia yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kanssa.…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Uudelleenkäytöstä voi kehittää menestyvää liiketoimintaa  

Teksti: Matti Välimäki Kuvat: Ilari Välimäki   Lounais-Suomen Jätehuolto, Turun Ekotori ja Business Turku järjestivät työpajan, jossa…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaista uudelleenkäyttöön ja yritystyöpaja

Tervetuloa uudelleenkäytön liiketoiminnan mahdollisuuksiin keskittyvään yritystyöpajaan torstaina 13.3.2025! Lounais-Suomen Jätehuolto ja Turun Ekotori järjestävät yhteistyössä…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla uudelleenkäyttöön kokeiltiin uusia materiaalien arvoketjuja

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa on vuoden 2023 kesästä alkaen pilotoitu tavaroiden uudelleenkäyttöä helpottavia palveluita, joissa kotitalousasiakas…