Jaa artikkeli

NCC – kierrätysasfalttia ja vähemmän ympäristöhaittoja

01.08.2018 | CircHubs

-Kiertotalous on luonnollinen osa asfaltinvalmistusta, kuvailee NCC-konsernin kestävän kehityksen liiketoimintajohtaja Jukka Viitanen. Kiertotalouden mukaisia valintoja on tehty yrityksessä jo kauan ennen kiertotalouden edistämistavoitteiden yleistymistä yritysmaailmassa. NCC käyttää vanhaa asfalttia uuden asfaltin valmistukseen, mikä vähentää neitseellisen kiviaineksen tarvetta valmistuksessa. Asfalttimassan raaka-aineena voidaan myös hyödyntää muiden prosessien jätteitä, kuten lentotuhkaa, betonimursketta tai hiekoitussepeleitä. Kierrätysasfalttia on hyödynnetty asfaltinvalmistuksessa jo pitkään ennen Green Asphaltin valmistusmenetelmän lanseeraamista.

NCC:n kehittämällä valmistusmenetelmällä asfalttia tuotetaan perinteistä alemmassa lämpötilassa ja vähemmällä energiantarpeella, mikä vähentää hiilidioksidipäästöjä ja muita ympäristöhaittoja. Asfaltinvalmistuksessa voidaan käyttää puupellettiä perinteisen polttoöljyn sijaan ja näin saadaan lisättyä uusiutuvan polttoaineen hyödyntämistä valmistusprosessissa. Lopputuloksena saatu Green Asphalt -asfaltti on monilta ominaisuuksiltaan parempaa kuin perinteinen asfaltti. NCC on onnistunut kehittämään entistä paremman tuotteen kierrätetyillä materiaaleilla ja vähemmällä energiatarpeella.

NCC toimii Suomessa sekä Ekomon että Kolmenkulman kiertotalouskeskusten alueilla. Kiertotalouskeskukset sijaitsevat hyvillä sijainneilla sekä logistiikan että tuotannon kannalta. Ekomossa yhteistyö on lähtenyt liikkeelle teolliset symbioosit -ajatuksesta ja yhteistyö on aloitettu vuonna 2016. Kolmenkulmassa NCC on toiminut jo vuodesta 2006, jolloin kiertotalousajattelua oli vielä hyvin vähän. Kolmenkulman alue on kuitenkin kehittynyt vähitellen monipuolisella yritysyhteistyöllä varustetuksi kiertotalouskeskukseksi. NCC valmistaa molemmissa kiertotalouskeskuksissa matalalämpöasfalttia.

  

Digitaalisia järjestelmiä käytetään yrityksessä todella paljon esimerkiksi tuotannossa, raaka-aineiden hallinnassa sekä kuljetuksissa. Asfalttiliiketoiminnassa kuljetuksen digitaalisella valvonnalla pyritään minimoimaan hukka sekä saamaan kuljetuskapasiteetti käyttöön tehokkaasti. Myös kaikesta tehdystä päällystystyöstä tallennetaan digitaalinen sormenjälki. Kun viime vuosien aikana päällystettyjä teitä lähdetään uudistamaan, teiden valmistusprosessissa digitaalisesti tallennetusta tiedosta on hyötyä. Digitaalisten järjestelmien implementointi on ollut haastavaa, sillä asvaltinvalmistusta pidetään manuaalisena työnä ja toimialalla ei ole totuttu käyttämään digitaalisia järjestelmiä. Digitalisaation avulla saadaan kuitenkin tehostettua ja parannettua manuaalista työtä.

Suomen asfalttimarkkinan asiakkaat eivät perinteisesti ole tehneet hankintapäätöksiään ympäristöseikkojen, vaan hinnan perusteella, mistä syystä matalalämpöasfaltin myynnissä on ollut haasteensa. Toisaalta kierrätetty asfaltti on edullisempaa kuin neitseelliset raaka-aineet, minkä takia matalalämpöasfaltti on hinnaltaan kilpailukykyinen. Ratkaisevan tärkeitä uuden tuotteen kaupallistamisessa ovat olleet ympäristöasioista kiinnostuneet asiakkaat. -Suomessakin alkaa olla asiakkaita, joita kiinnostaa asfaltin hiilijalanjälki sekä elinkaari, Jukka Viitanen kertoo. Asfalttipuolen suurin asiakas on kuitenkin julkinen tilaaja, jonka hankintapäätökset pääsääntöisesti perustuvat hintakilpailuun. Julkisen tilaajan hankintaprosessit noudattavat tiettyjä toimintamalleja, jolloin haasteena on saada päätöksentekohetkeen esille edistyksellisen tuotteen ominaisuudet ja positiiviset asiat.

Tutustu myös NCC:n tavoitteita ja toimintaa käsittelevään tietoiskuun.

 

Linnea Harala, tutkimusapulainen, Tampereen teknillinen yliopisto

Kuvat: NCC

Blogiteksti perustuu NCC-konsernin kestävän kehityksen liiketoimintajohtaja Jukka Viitasen haastatteluun.

 

Lue seuraavaksi

Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla otetaan kesällä vastaan perinnerakentamiseen sopivia osia ja uudelleenkäyttöön sopivaa puutavaraa

Materiaalien uudelleenkäytön edistämiseen tähtäävän Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Turun Ekotorin yhteisen Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen puitteissa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla säästettiin 258 000 kg luonnonvaroja viime vuonna 

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueen asukkaat ohjasivat Topinojalla sijaitsevan Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteen kautta 1 433 tavaraa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Hae kokeilemaan uutta kiertotalouden tuote- tai palveluideaa!

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää yrityksiltä ehdotuksia tuote- tai palveluideoista kokeiltavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Toteutettavissa kokeiluissa…
TapahtumaUutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Poistotekstiilille innovoitiin uusia käyttötarkoituksia

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) järjestämä työpaja tarjosi suunnittelijoille, muotoilijoille ja innovoijille tilaisuuden kuulla inspiroivia esimerkkitarinoita, verkostoitua…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ehdota upcycling-pilottia!

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää ehdotuksia ideoista toteutettavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Pilotissa yritys pääsee hyödyntämään LSJH:n…
Puheenvuoro Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kokemuksia kiertotalousleiriltä – innovaation kehittämistä kouluprojektina Topinojan Ohituskaistalle

Syksyn alussa käynnistyi kiinnostava kurssi, jossa Turun ammattikorkeakoulun, Turun Yliopiston sekä Åbo Akademin opiskelijat pääsivät…
Uutinen KiertotalouskeskuksetLiiketoimintaa kiertotaloudesta

Lajitteluasemalla vastaanotettavien jätteiden koostumustutkimuksessa arvioitiin tavaroiden ja materiaalien kelpoisuutta uudelleenkäyttöön

Millaista uudelleenkäyttöpotentiaalia asukkailta lajitteluasemilla vastaanotettavalla jätteellä voisi olla Varsinais-Suomessa? Tähän kysymykseen lähdettiin etsimään vastauksia keväällä…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistaa kokeillaan myös kiertävissä keräyksissä

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Turun Ekotori käynnistivät keväällä 2023 pilottihankkeen tavaroiden uudelleenkäyttöön liittyvien palveluiden kehittämiseksi…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kutsu työpajaan 17.1.2024: Tule innovoimaan poistotekstiilille uusia käyttötarkoituksia! 

Tarjoamme suunnittelijoille, muotoilijoille ja innovoijille tilaisuuden tulla verkostoitumaan, inspiroitumaan materiaaleista ja ideoimaan uusia upcycling-tuotteita uudelleenkäyttökelpoisista…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hanke kutsuu yrityksiä mukaan uudelleenkäytön kehittämiseen Varsinais-Suomessa 

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen tarkoituksena on kehittää alueen kotitalouksilta uudelleenkäyttöön ohjattavan tavaran ja materiaalien vastaanottoa ja…