Jaa artikkeli

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy – Kiertotalous toteutetaan yhteistyöllä

15.08.2018 | CircHubs

Suomalainen jätehuolto on murroksessa. Kaatopaikkoja suljetaan ja suurin osa jätteestä hyödynnetään energiantuotannossa. Kiertotalouden näkökulmasta se ei kuitenkaan riitä, vaan jätteiden hyödyntämistä halutaan edelleen kehittää. Jätehierarkian mukaan ensisijaisesti pyritään ehkäisemään jätteiden synty, sitten pyritään uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen. Vasta tehokkaan kierrättämisen jälkeen tyydytään jätteiden energiahyödyntämiseen. Lounais-Suomen Jätehuollossa tiedostetaan, että kiertotaloutta ei tehdä yksin. Kiertotalouteen tarvitaan koko tuotteen tai palvelun elinkaari sekä kaikki yritykset ja organisaatiot, jotka liittyvät tuotteeseen tai palveluun. –Verkostoituminen on elinehto kiertotalouden toteutumiselle, Lounais-Suomen Jätehuollon kiertotalousasiantuntija Sini Ilmonen korostaa. Lounais-Suomen Jätehuolto vastaa tekstiilien kiertotaloudesta yhdessä kansallisen poistotekstiilien kiertotalousverkosto Telaketjun kanssa.

Turun seudulla Topinpuiston kiertotalouskeskus on verkosto, jonka tavoitteena on viedä kiertotaloutta eteenpäin. Lounais-Suomen Jätehuolto toimii Topinpuiston alueen kehittämisen veturiyrityksenä. Topinpuistossa Lounais-Suomen Jätehuolto pyrkii mahdollistamaan yritysten liiketoimintaa sekä tuottamaan tietoa. Alueen kaavoituksen valmistuessa Lounais-Suomen Jätehuollon tavoitteena on tarjota uusille yrityksille tiloja, joissa yritykset voivat testata ja kehittää uusioraaka-aineista valmistettuja tuotteita. Lounais-Suomen Jätehuolto on myös mukana kehittämässä Topinpuistossa sijaitsevaa vierailukeskusta, jossa pyritään tuomaan kiertotaloutta mielenkiintoisesti esiin digitaalisilla ja teknologisilla ratkaisuilla.

Lounais-Suomen Jätehuolto toimii asukasrajapinnassa ja kertoo kuluttajaviestinnällä haasteista ja ongelmista sekä vaikuttaa kuluttajien ostopäätöksiin. Kuluttajia neuvotaan ostamaan laadukkaita ja pitkäikäisiä tekstiilejä sekä lajittelemaan tekstiilit oikeisiin keräyspaikkoihin sekajätteen sijaan. Lounais-Suomen Jätehuollon päätavoitteena on huolehtia alueen asukkaiden jätteestä niin, että jätteestä ei ole haittaa ympäristölle eikä ihmisille. Kiertotalouden edistäminen on tuonut myös yrityspuolen mukaan toimintaan, mutta Lounais-Suomen Jätehuolto pitää yrityksiä ennemmin kumppaneina kuin asiakkaina. Jotta kiertotalous saataisiin oikeasti toimimaan, kunnallisen ja yksityisen puolen raja täytyisi saada häivytettyä. –Täytyy tehdä sitä, mikä on järkevää eikä pelkästään sitä, mikä kuuluu ”omalle tontille”, Ilmonen toteaa.

          

Lounais-Suomen Jätehuolto tuottaa yrityksille tietoa esimerkiksi tekstiilimateriaalien volyymeista ja oikeista keräystavoista. Lounais-Suomen Jätehuolto pyrkii kehittämään poistotekstiilien jalostusprosessia muun muassa tekstiilien koneellisen tunnistusteknologian avulla. Tunnistusteknologia on Lounais-Suomen Jätehuollon pääkehityskohde. Jo olemassa oleva jätteidenlajitteluteknologia esimerkiksi robottien avulla toimii purkujätteen lajittelussa. Lounais-Suomen Jätehuolto on mukana testaamassa ja kehittämässä, miten olemassa olevaa teknologiaa voitaisiin soveltaa muiden materiaalien kuten kevyiden tekstiilien lajittelussa ja tunnistamisessa. Tehokas ja laadukkaampi lajittelu mahdollistaa laadukkaan uusiomateriaalin tarjoamisen hyödyntäjälle ja alentaa kustannuksia.

Niin tekstiilien kierrätyksessä kuin Topinpuiston kehittämisessä on molemmissa ajatus siitä, että toimintaa ei pystytä toteuttamaan yksin. Onnistumiseen tarvitaan tutkimusta, rohkeita yrityksiä sekä toiminnan mahdollistajia kuten Lounais-Suomen Jätehuolto. Kiertotaloudessa pystytään tekemään yhteistyötä sektoreiden yli. Poistotekstiilejä voidaan hyödyntää esimerkiksi rakennusteollisuudessa eristeinä.

Tutustu myös Lounais-Suomen Jätehuollon toimintaa ja tavoitteita käsittelevään tietoiskuun.

 

Linnea Harala, tutkimusapulainen, Tampereen teknillinen yliopisto

Kuvat: Lounais-Suomen Jätehuolto Oy

Blogiteksti perustuu Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n kiertotalousasiantuntija Sini Ilmosen haastatteluun.

Lue seuraavaksi

Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla otetaan kesällä vastaan perinnerakentamiseen sopivia osia ja uudelleenkäyttöön sopivaa puutavaraa

Materiaalien uudelleenkäytön edistämiseen tähtäävän Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Turun Ekotorin yhteisen Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen puitteissa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla säästettiin 258 000 kg luonnonvaroja viime vuonna 

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueen asukkaat ohjasivat Topinojalla sijaitsevan Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteen kautta 1 433 tavaraa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Hae kokeilemaan uutta kiertotalouden tuote- tai palveluideaa!

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää yrityksiltä ehdotuksia tuote- tai palveluideoista kokeiltavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Toteutettavissa kokeiluissa…
TapahtumaUutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Poistotekstiilille innovoitiin uusia käyttötarkoituksia

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) järjestämä työpaja tarjosi suunnittelijoille, muotoilijoille ja innovoijille tilaisuuden kuulla inspiroivia esimerkkitarinoita, verkostoitua…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ehdota upcycling-pilottia!

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää ehdotuksia ideoista toteutettavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Pilotissa yritys pääsee hyödyntämään LSJH:n…
Puheenvuoro Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kokemuksia kiertotalousleiriltä – innovaation kehittämistä kouluprojektina Topinojan Ohituskaistalle

Syksyn alussa käynnistyi kiinnostava kurssi, jossa Turun ammattikorkeakoulun, Turun Yliopiston sekä Åbo Akademin opiskelijat pääsivät…
Uutinen KiertotalouskeskuksetLiiketoimintaa kiertotaloudesta

Lajitteluasemalla vastaanotettavien jätteiden koostumustutkimuksessa arvioitiin tavaroiden ja materiaalien kelpoisuutta uudelleenkäyttöön

Millaista uudelleenkäyttöpotentiaalia asukkailta lajitteluasemilla vastaanotettavalla jätteellä voisi olla Varsinais-Suomessa? Tähän kysymykseen lähdettiin etsimään vastauksia keväällä…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistaa kokeillaan myös kiertävissä keräyksissä

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Turun Ekotori käynnistivät keväällä 2023 pilottihankkeen tavaroiden uudelleenkäyttöön liittyvien palveluiden kehittämiseksi…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kutsu työpajaan 17.1.2024: Tule innovoimaan poistotekstiilille uusia käyttötarkoituksia! 

Tarjoamme suunnittelijoille, muotoilijoille ja innovoijille tilaisuuden tulla verkostoitumaan, inspiroitumaan materiaaleista ja ideoimaan uusia upcycling-tuotteita uudelleenkäyttökelpoisista…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hanke kutsuu yrityksiä mukaan uudelleenkäytön kehittämiseen Varsinais-Suomessa 

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen tarkoituksena on kehittää alueen kotitalouksilta uudelleenkäyttöön ohjattavan tavaran ja materiaalien vastaanottoa ja…