Jaa artikkeli

[shared_counts]

Kiertotalouden sparrauspalvelu auttaa yrityksiä kehittämään kestävämpää liiketoimintaa

31.10.2019 | CircHubs

Ilmastonmuutoksen myötä yrityksiltä tarvitaan uusia innovaatioita ja kehittymistä kestävämmän liiketoiminnan suuntaan. Tässä apuna voi toimia kiertotalouden sparrauspalvelu, jota koeponnistettiin Turussa keväällä 2019.

Kiertotalouden sparrauspalvelulla autetaan yrityksiä kehittämään kiertotalouden mukaista liiketoimintaa. Tällaista palvelua kokeiltiin Topinpuiston kiertotalouskeskuksessa. Kokeilun taustalla on 6Aika: Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset -hankkeen sparrausmalli. Kokeilua oli vetämässä konsultti, joka kehitti hankkeen suunnitelmaa eteenpäin ja toteutti testauksen eri vaiheet. Onnistuneen kokeilun myötä palvelu tulee osaksi Topinpuiston palveluvalikoimaa.

Tuloksena uusia palvelu- ja innovaatiotarpeita

Sparrauspalvelussa kartoitetaan kohdeyrityksen mahdollisuuksia tehdä kiertotalouden mukaista liiketoimintaa ja luomalla konkreettinen ja yrityskohtainen toimintasuunnitelma. Palvelun jälkeen yritykset voivat edistää kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan kehittämistä itsenäisesti. Sparrauspalvelun kokeiluihin osallistuneet yritykset olivat tyytyväisiä tuloksiin. Ideoiden tuotteistus vaatii aikaa, mutta sparrauspalvelu antaa hyvän toimintamallin konkretisoida ideat liiketoiminnaksi.

Kokeilussa oli mukana kierrätystekstiileistä uusia tuotteita valmistava Pumpa Design, joka tarvitsi asiakkaan ostoprosessia tukevaa viestintämateriaalia.

Työkoneita yrityksille ja kuluttajille vuokraava Ramirent lähti rakentamaan palvelua, joka tehostaa rakennustyömaiden resurssitehokkuutta ennakoivalla suunnittelulla.

Pukuvuokraamo W.I.G.O taas päätyi kehittämään palvelua, jossa asiakas voi tilata tarvitsemansa vuokratuotteet suoraan matka- tai tapahtumakohteeseen.

Eristevillan hyötykäyttö nousi yritysten jätteitä vastaanottavan ja käsittelevän Ekopartnerit Turun kehityskohteeksi. Yritys on alkanut kerätä eristevillaa syksystä 2018 lähtien. Jätejakeena eristevilla on huomattava eikä sitä hyödynnetä tällä hetkellä mitenkään, joten uusikäyttöratkaisut ovat ehdottomasti tarpeen.

Uutta näkökulmaa liiketoimintamalleista

Mukana olevien yritysten apuna olivat kiertotalouden liiketoimintamallit, jotka saattavat johtaa uudenlaiseen näkökulmaan omia palveluita tai tuotteita tarkasteltaessa.

Yritys voi esimerkiksi hyödyntää materiaaleja tehokkaammin ja kierrättää tai jatkohyödyntää myös tuotannosta syntyviä sivuvirtoja. Myös jakamistalous tai tuotteiden omistamisen sijaan palveluiden ostaminen ovat kiertotalousliiketoiminnan malleja.

Sparrauspalvelussa voidaan myös päätyä pidentämään tuotteiden elinkaarta, ja tehdä niistä näin kiertotalousystävällisempiä. Luonnollisesti myös jätteen lajittelu ja käsittely mahdollisimman hyvin uudelleenkäytettäväksi on kiertotalouden mukaista toimintaa ja helppo tapa viedä yritystä kohti kestävämpää toimintakulttuuria.

Lähteet:

https://circhubs.fi/tietopankki/topinpuiston-sparrauspalvelu/ https://circhubs.fi/wp-content/uploads/2019/07/topinpuiston-sparrauspalvelu.pdf https://www.topinpuisto.fi/sparraamallamukaankiertoon/

Lue seuraavaksi

Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaista uudelleenkäyttöön ja yritystyöpaja

Tervetuloa uudelleenkäytön liiketoiminnan mahdollisuuksiin keskittyvään yritystyöpajaan torstaina 13.3.2025! Lounais-Suomen Jätehuolto ja Turun Ekotori järjestävät yhteistyössä…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla uudelleenkäyttöön kokeiltiin uusia materiaalien arvoketjuja

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa on vuoden 2023 kesästä alkaen pilotoitu tavaroiden uudelleenkäyttöä helpottavia palveluita, joissa kotitalousasiakas…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla otetaan kesällä vastaan perinnerakentamiseen sopivia osia ja uudelleenkäyttöön sopivaa puutavaraa

Materiaalien uudelleenkäytön edistämiseen tähtäävän Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Turun Ekotorin yhteisen Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen puitteissa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Materiaalien uudelleenkäyttöön ohjausta edistäviin kokeiluihin valittiin VAIN Fashion Group, Tyyki Design ja Myllymäen Saha

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) järjesti keväällä kaksi kokeiluideahakua. Etsinnässä oli tuote- ja palveluideoita, joissa hyödynnetään jätehuoltopalveluiden…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla säästettiin 258 000 kg luonnonvaroja viime vuonna 

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueen asukkaat ohjasivat Topinojalla sijaitsevan Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteen kautta 1 433 tavaraa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Hae kokeilemaan uutta kiertotalouden tuote- tai palveluideaa!

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää yrityksiltä ehdotuksia tuote- tai palveluideoista kokeiltavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Toteutettavissa kokeiluissa…
TapahtumaUutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Poistotekstiilille innovoitiin uusia käyttötarkoituksia

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) järjestämä työpaja tarjosi suunnittelijoille, muotoilijoille ja innovoijille tilaisuuden kuulla inspiroivia esimerkkitarinoita, verkostoitua…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ehdota upcycling-pilottia!

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää ehdotuksia ideoista toteutettavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Pilotissa yritys pääsee hyödyntämään LSJH:n…
Puheenvuoro Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kokemuksia kiertotalousleiriltä – innovaation kehittämistä kouluprojektina Topinojan Ohituskaistalle

Syksyn alussa käynnistyi kiinnostava kurssi, jossa Turun ammattikorkeakoulun, Turun Yliopiston sekä Åbo Akademin opiskelijat pääsivät…
Uutinen KiertotalouskeskuksetLiiketoimintaa kiertotaloudesta

Lajitteluasemalla vastaanotettavien jätteiden koostumustutkimuksessa arvioitiin tavaroiden ja materiaalien kelpoisuutta uudelleenkäyttöön

Millaista uudelleenkäyttöpotentiaalia asukkailta lajitteluasemilla vastaanotettavalla jätteellä voisi olla Varsinais-Suomessa? Tähän kysymykseen lähdettiin etsimään vastauksia keväällä…