Jaa artikkeli

[shared_counts]

Kierrätyskeskuksen kautta tavarat toiselle kierrokselle

20.06.2018 | CircHubs

Osallistuminen Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset -hankkeen Uudelleenkäyttö ja sen edistäminen -selvityksen tiedonkeruuseen avasi minulle mahdollisuuden tutustua Turun seudun kierrätyskeskusten toimintaan pintaa syvemmältä. Aikaisemmin olen ollut itse keskuksissa asiakkaana ja hankkinut itselleni esimerkiksi sohvan, kirjahyllyn ja sekalaisia keittiötarvikkeita. Mukaan on tarttunut myös lastenkirjoja ja aikakauslehtiä. Kierrätyskeskuksissa voi tehdä hauskojakin löytöjä, joita tavanomaisissa kaupoissa ei tule vastaan.

Kesäkuukaudet ovat kierrätyskeskuksissa vuoden kiireisintä aikaa. Kesälomalaisilla on aikaa tonkia omia varastojaan tyhjäksi ja ostaa samalla uutta kierrätystavaraa vaikkapa mökilleen. Kuuden korkeakoulun kaupungissa opiskelijoiden massamuutot loppukeväisin ja alkusyksyisin lisäävät kiertoon päätyvän tavaran määrää.

Kierrätyskeskusten asiakaskunta ei kuitenkaan rajoitu pelkästään opiskelijoihin tai lomailijoihin, vaan se koostuu kaikenlaisista ja -ikäisistä ihmisistä. Asiakkaita yhdistää halu ostaa kierrätettyjä tuotteita ja antaa omat vanhat tavaransa kiertoon. Jos saa hyviä kokemuksia kierrätyskeskusten palveluista, niissä käy mielellään toistekin. Kuulemani mukaan jopa yli puolet kierrätyskeskuksissa asioivista on vakiasiakkaita!

Kierrätyskeskuksissa parhaiten myytäviä tuotteita ovat erilaiset sähkö- ja elektroniikkalaitteet, kuten tietokoneet, pesukoneet ja televisiot. Myös polkupyörille ja siisteille huonekaluille on kysyntää. Näiden tuotteiden uudelleenkäyttömääriin keskityimme myös selvityksessämme.

Näkymä Turun Ekotorin toimipisteestä. Kuva: Tuomas Alijoki

Sähkö- ja elektroniikkalaitteet, huonekalut ja polkupyörät muodostavat suuren osan Turun seudun kierrätyskeskusten kokonaistuotosta, joten niitä on järkevää myös huoltaa. Helposti myytävät tavarat huomataan jo vastaanottovaiheessa. Vaikeasti myytävät tai käyttökelvottomat tavarat toimitetaan suoraan jätekeskukseen.

Huoltotoiminta yllätti minut kattavuudellaan. Esimerkiksi pesukoneet puhdistetaan, varaosat vaihdetaan, sähköt testataan ja lopuksi suoritetaan testipesu. Valmis huollettu, tarkistettu ja hinnoiteltu pesukone ei välttämättä juurikaan eroa kodinkoneliikkeestä ostetusta pesukoneesta muuten kuin ikänsä ja hintansa puolesta.

Polkupyörät ovat erittäin kysytty kierrätystuote, joiden kysyntä ylittää tarjonnan reippaasti. Kierrätyskeskuksen henkilökunnan mukaan polkupyörien huoltotoimintaan ei riitä tarpeeksi työvoimaa sesonkiaikoina, ja pyöriä on huollettava jo talviaikana varastoon. Keväisin, kun ihmiset heräävät lämpimiin ulkoilukeleihin, käytännössä kaikki huolletut polkupyörät viedään käsistä. Suurta osaa huonekaluista ei huolleta, koska se ei ole kannattavaa. Poikkeuksena ovat arvokkaat huonekalut, kuten antiikki ja nimekäs design. Luteiden etsinnässä käytetään säännöllisesti niiden haistamiseen koulutettua koiraa.

Tavaroiden huoltoa rajoittavat kuitenkin varaosat. Toiminta edellyttää tasaista tavaran sisääntuloa, koska kierrätyskeskukset eivät osta uusia varaosia, vaan käyttävät vanhat osat käyttökelvottomista tavaroista. Kierrätyskeskuksen mukaan huoltotoimintaa haluttaisiin laajentaa, jos sille olisi enemmän tilaa ja henkilökuntaa. Suuri osa kierrätyskeskuksen henkilökunnasta on töissä palkkatuettuna tai tukityöllistettynä, jolloin työjaksot voivat olla lyhyitä ja työntekijöiden vaihtuvuus on suurta.

Kierrätyskeskuksia ja kirpputoreja on verrattain paljon, ja kilpailu asiakkaista on varmasti kovaa. Lisäksi erilaiset vertaisverkkokaupat, kuten esimerkiksi Facebookin kirppisryhmät, ovat pienentäneet kirppareille ja kierrätyskeskuksiin päätyvän tavaran määrää. Tuotteiden hinnoittelu vaatii jatkuvaa tasapainoilua.

Kierrätyskeskuksiin tutustuminen oli mukava katsaus niiden toimintatapoihin, haasteisiin ja onnistumisiin. Samalla tulin taas ajatelleeksi omaa kulutuskäyttäytymistäni. Voisinko ostaa enemmän kierrätettynä uusien tavaroiden sijaan?

Tuomas Alijoki, projektikoordinaattori, Lounais-Suomen jätehuolto Oy

—-

Blogi perustuu Turun seudun kierrätyskeskuksissa tehtyihin asiantuntijahaastatteluihin osana Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset -hankkeen tekemää Uudelleenkäyttö ja sen edistäminen -selvitystä. Selvityksessä käy ilmi uudelleenkäyttömäärät kuutoskaupunkien alueella ja uudelleenkäyttöön liittyvät liiketoimintamahdollisuudet.

Lue seuraavaksi

Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

448 ikkunaa: perinnerakennusosien vastaanottokokeilu onnistui yli odotusten 

Viime kesänä Turunmaan korjausrakentamisyhdistys Curatiolle kerättiin erilaisia perinnerakennusosia Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteellä. Keräyskokeilu oli onnistunut ja…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Puujätteestä puusepän aarteeksi: Myllymäen Saha 

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa kuulutettiin viime keväänä yrityksiltä uusia tuote- ja palveluideoita, joissa voisi hyödyntää jätehuollossa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Miten Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopilotit järjestettiin?

Maaliskuussa päättyneen Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen tavoitteena oli kehittää jätehuoltopalvelujen yhteydessä asukkailta vastaanotettavien, yhä käyttökelpoisten materiaalien…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Viestintää uudelleenkäytön edistämiseksi

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa pilotoitiin jätteen ja käyttökelpoisen tavaran yhteisvastaanottoa asukkailta jätehuoltopalveluiden yhteydessä. Viestinnällä oli merkittävä…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistan kokeiluissa edistettiin poistotekstiilien kaupallista hyötykäyttöä

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) etsi viime keväänä yrityksiä toteuttamaan kokeiluja, joilla edistetään suomalaisilta kotitalouksilta kerätyn poistotekstiilin…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Poistotekstiilistä huippumuodiksi: VAIN Fashion Group

VAIN Fashion Group pilotoi tuotantonsa skaalaamista ja testasi Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) poistotekstiilien upcycling-palvelua Ohituskaista uudelleenkäyttöön…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Tyyki Design x LSJH: Kaupallisia vaatemalleja kuluttajien poistotekstiilifarkusta 

Vaatetusteknikko ja pukuompelija Miia Aaltonen loi kuluttajien poistotekstiilifarkusta uutta muotia yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kanssa.…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Uudelleenkäytöstä voi kehittää menestyvää liiketoimintaa  

Teksti: Matti Välimäki Kuvat: Ilari Välimäki   Lounais-Suomen Jätehuolto, Turun Ekotori ja Business Turku järjestivät työpajan, jossa…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaista uudelleenkäyttöön ja yritystyöpaja

Tervetuloa uudelleenkäytön liiketoiminnan mahdollisuuksiin keskittyvään yritystyöpajaan torstaina 13.3.2025! Lounais-Suomen Jätehuolto ja Turun Ekotori järjestävät yhteistyössä…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla uudelleenkäyttöön kokeiltiin uusia materiaalien arvoketjuja

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa on vuoden 2023 kesästä alkaen pilotoitu tavaroiden uudelleenkäyttöä helpottavia palveluita, joissa kotitalousasiakas…