Jaa artikkeli

Kestävän kasvun ja ilmastopositiivisten yritysalueiden rakentamisessa tärkeintä on yhteistyö

15.06.2021 | Iris Kriikkula

ILPO-hankkeen toimesta järjestetty verkkoseminaari toi yhteen lähes 70 eri tahojen toimijaa keskustelemaan ja pohtimaan keinoja, joilla edetä kohti kestävää kasvua ja ilmastopositiivisia yritysalueita. Tilaisuus toi esiin eri tahojen välisen yhteistyön merkityksen. Vaikka muutos tapahtuu monien toisistaan eroavien yksittäisten toimijoiden kautta, niin yhteistyö ja yhteiset tavoitteet varmistavat päämäärän saavuttamisen.

Miten siis kannustaa eri alueiden erilaisia toimijoita kohti kestävää kasvua? ”Toimijoiden erilaisuus on luonnollista, eikä sitä voi tai kuulu poistaa, vaan yhteistyön mahdollistamiseksi erilaisuus tulisi tiedostaa ja sopivan puolueettoman fasilitaattorin johdolla kanavoida toimintaa kohti yhteisiä tavoitteita”, Tampereen yliopiston tuotantotalouden professori Leena Aarikka-Stenroos kiteytti seminaarin alussa.

Samoilla linjoilla on myös Markus Blomquist FP-Pigmentsiltä, joka piti puheenvuoron Saksan suurimman teollisuuspuiston kehityksestä kohti bio- ja kiertotaloutta suomalaisen perheyhtiön FP-Pigmentsin silmin. Leunan kaupungissa sijaitsevassa teollisuuspuistossa kannustetaan yrityksiä yhteistyöhön toisten yritysten, yritysalueiden sekä tutkimuslaitosten kanssa.  Lisäksi rahoitus on järjestetty osavaltion investointipankin toimesta yhden luukun -periaatteella.

Eri toimijoiden välisen yhteistyön merkitys on tunnistettu myös Turun telakan vieressä sijaitsevassa Blue Industry Parkissa. Alueella liiketoiminta, verkostot ja tutkimus on tarkoitus tuoda yhteen kaikkia hyödyttävällä tavalla. Osa tonteista on kaavoitettu pelkästään kiertotaloustoimintaan, hukkalämpö käytetään hyödyksi ja materiaalivirrat pyritään uusiokäyttämään alueen sisällä mahdollisimman tehokkaasti. ”Toimilla pyritään nostamaan yritysten kilpailukykyä ja tarjoamaan mahdollisuus tuotekehitykseen hiilineutraalisti ja resurssiviisaasti”, kertoi Blue Industry Park Oy:n toimitusjohtaja Tero Lahti.

Tilaisuuden työpajoissa käytiin vilkasta keskustelua hiilijalanjäljen selvittämisen tarpeellisuudesta ja kokeilujen hyödyistä. Myös materiaalivirtojen ympäristöllinen ja liiketoiminnallinen arvonluonti kiinnosti osallistujia. Työpajojen sisällöissä esillä olivat erityisesti ILPO-hankkeessa työstettävät teemat. Keskustelujen yhteenvetoja hyödynnetään hankkeen tulevissa toimenpiteissä sekä ilmastopositiivisen yritysalueen mallin luomisessa.

Tilaisuuden järjesti ILPO-ilmastopositiiviset yritysalueet ja arvoketjut-hanke, joka tarjoaa tukea yrityksille vähäpäästöisemmän liiketoiminnan kehittämiseen Turussa, Vantaalla ja Tampereella. Hankkeen osatoteuttajia ovat Turun kaupunki, Business Tampere, Tampereen yliopisto, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy sekä Vantaan kaupunki. Hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), hankkeen osatoteuttajat sekä Suomen valtio.

Iris Kriikkula, projektiasiantuntija, Turun kaupunki, iris.kriikkula@turku.fi, 040 589 9495

Lue seuraavaksi

Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

6Aika: CircHubs 2: Iida Kuuselan kiertotalousekosysteemejä tutkinut lopputyö voitti opinnäytetyökilpailun

Ympäristöjohtamisen yhdistys (YJY) on valinnut kaksi parasta työtä joka toinen vuosi järjestettävässä opinnäytetyökilpailussaan. Palkinnot, 1000…
Puheenvuoro KiertotalouskeskuksetLiiketoimintaa kiertotaloudesta

CircHubs 2:n opit käytäntöön Kiertokaaren Mainiossa Kaupassa 

Kiertokaaren Ruskon jätekeskuksessa Oulussa avattiin toukokuussa 2022 talteenottopiste käyttökelpoiselle tavaralle ja Mainio Kauppa, jossa myydään…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kiertotalouden palvelualustalle luotiin vastuullinen liiketoimintamalli

Millaisia mahdollisuuksia kiertotalousmyymälä luo yrityksille, kuluttajille ja muille toimijoille? Entä millaisia riskejä toimintaan liittyy? Miten…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kiertotalousmyymäläkonsepti luotiin yhteiskehittämällä

Millainen olisi tulevaisuuden kauppapaikka, jossa kaikki yritykset toteuttavat kiertotalouden periaatteita? CircHubs 2 -hankkeessa luotiin suunnitteluun…
Puheenvuoro Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Uutta muotoilua olemassa olevista materiaaleista

Uuden tuotteen suunnittelussa tärkeä pohdinnan paikka on, miten erottautua omalla tuotteella suuresta massasta. Onko tuote…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

ED Designin kehittämä etähavainnointimenetelmä antaa aiempaa paremman kuvan ekopisteiden käyttäjän toiminnasta – prosessi voi vähentää hiilidioksidipäästöjä keskivertosuomalaisen vuoden päästöjen verran

ED Designin kehitti ROK eli Remote Observation Kit-palvelua osana 6Aika: ILPO-hankkeen kokeilua. Palvelussa ED Designin…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kiertotalouden kauppapaikat, tuotteet ja palvelut – Tervetuloa Topinpuisto-päivään 6.5.2022!

Kevään 2022 Topinpuisto-päivän teemana on kiertotaloutta edistävät kauppapaikat, tuotteet sekä palvelut. Mikä on second-hand-vaatteiden verkkokaupan…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

New Forms Friday – kestävän muotoilun market 6.5.2022 Vierailukeskus Joki, Turku

Tulevaisuuden muotoilu on kestävää, ja siinä hyödynnetään jo olemassa olevia jätemateriaaleja ja teollisuuden sivuvirtoja. Tervetuloa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Yrityskokeiluista vauhtia kiertotalouteen – 6Aika: ILPO-hanke toteutti 17 vähähiilisyyttä edistävää kokeilua

ILPO-hankkeen kokeilussa etsittiin yhdessä yritysten kanssa ratkaisuja muun muassa geopolymeereihin, kaupunkiviljelyyn, jätevoimalan logistiikkaan sekä työkoneiden…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Tampereen seudullisen kiertotalouskiihdyttämön haastekilpailun lanseeraustilaisuus 8.3. klo 10-11.30 – tervetuloa!

Business Tampereen Vihreä Siirtymä-sarja koostuu webinaareista ja tapahtumista liittyen liiketoiminnan kestäviin ratkaisuihin ja liike-elämän murroksesta…