Jaa artikkeli

Kehittämis- ja selvitystyöt kartoittavat kiertotalouden potentiaalia

24.10.2019 | CircHubs

Tampereen kaupungin tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tampereella on toteutettu useita 6Aika: Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset -hankkeen selvityksiä, jotka edesauttavat tätä tavoitetta tai ovat muutoin hyödynnettävissä ympäristön hyväksi.

Tampere kehittää hiilineutraalia rakentamista Hiedanrannassa

Hiedanrantaan rakentuvassa kaupunginosassa on testattu kiertotalouden mukaista rakentamistoimintaa. Se tarkoittaa sellaista rakentamista, jossa kertaalleen käyttöön otetut luonnonvarat säilytetään käytössä mahdollisimman pitkään. Kiertotalouden mukainen rakentaminen täytyy huomioida alusta saakka, aina asemakaavoituksesta, talonrakennusohjelmasta ja tontinluovutuksesta alkaen. Myös energia- ja ravinnenäkökulmat pitää ottaa huomioon. Myös maankäyttö- ja rakennuslaki kaipaisi uudistusta kiertotaloutta suosivaan suuntaan. Tieto kiertotalouden mukaisesta rakentamisesta tulee jakaa avoimesti rakennusalan toimijoiden saataville, jotta hekin voivat sitä toteuttaa. Lue lisää Hiedanrannan kehittämistyöstä täältä.

Biokaasua voitaisiin hyödyntää enemmän

Pääasiassa metaanista ja hiilidioksidista koostuvaa biokaasua tehdään biohajoavasta materiaaleista muun muassa kaatopaikoilla, josta se voidaan ottaa talteen ja hyödyntää. Sitä käytetään esimerkiksi ajoneuvojen polttoaineena, lämmön- ja sähköntuotannossa sekä teollisuudessa fossiilisten polttoaineiden korvaajana. Se on kotimainen, uusiutuva, hiilineutraali ja hiilidioksidipäästöjä vähentävä energian lähde. Suomessa biokaasun liikennekäyttö on lisääntynyt, mutta kuitenkin edelleen alkutekijöissään. Sitä voitaisiin edistää muun muassa paremmalla liikennesuunnittelulla, suosimalla vähäpäästöisyyttä julkisissa liikennehankinnoissa, pitkäjänteisellä tukipolitiikalla ja tukemalla biokaasuautojen käyttöä ja kaasualan tutkimusta. Lue lisää biokaasusta täältä.

Purkumateriaalin uusiokäyttö vielä lapsenkengissä

Rakentamisesta syntyy vuosittain jätettä Suomessa noin 2,5 miljoonaa tonnia, josta puolet on betonijätettä ja 15% puujätettä, kertoo Business Tampereen selvitys. Purkujätettä ei uusiokäytetä lähellekään 70% kierrätystavoitetta. Betonijätettä hyödynnetään maarakentamiseen, puuta käytetään energiana. Selvityksessä mukana olleista materiaaleista parhaiten uusiokäytettiin lasia, kipsiä ja terästä. Rakentamisen suunnittelussa voitaisiin huomioida materiaalin uusiokäyttö paremmin, jotta se olisi tehokkaampaa. Uusille teknologioille ja innovaatioille olisi siis tilaa purkumateriaalin uusiokäytön suhteen. Se on kuitenkin yksi tapa edistää rakentamisen vähähiilisyyttä. Uudet innovaatiot voivat toimia myös vientituotteina. Lue lisää purkumateriaalin uusiokäytöstä täältä.

Suomalaiselle ympäristöosaamiselle tarvetta Keski-Euroopassa

Itäisen Keski-Euroopan, kuten Puolan, Tsekin ja Slovakian kaivosteollisuus voisi tarjota liiketoimintamahdollisuuksia suomalaiselle ympäristöosaamiselle. Kivihiilen ja ruskohiilen tuotannoissa on näissä maissa useita ympäristöongelmia, joita suomalaisten innovaatioiden avulla voitaisiin ratkaista. Pahimmat ympäristöongelmat liittyvät erityisesti kaivosvesien puhdistamiseen ennen vesistöihin laskemista, maaperän puhdistamiseen, päästöihin ja muihin tuotannosta syntyviin jätteisiin. Lue selvitysraportista lisää täältä.

Lue seuraavaksi

Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla otetaan kesällä vastaan perinnerakentamiseen sopivia osia ja uudelleenkäyttöön sopivaa puutavaraa

Materiaalien uudelleenkäytön edistämiseen tähtäävän Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Turun Ekotorin yhteisen Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen puitteissa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla säästettiin 258 000 kg luonnonvaroja viime vuonna 

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueen asukkaat ohjasivat Topinojalla sijaitsevan Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteen kautta 1 433 tavaraa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Hae kokeilemaan uutta kiertotalouden tuote- tai palveluideaa!

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää yrityksiltä ehdotuksia tuote- tai palveluideoista kokeiltavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Toteutettavissa kokeiluissa…
TapahtumaUutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Poistotekstiilille innovoitiin uusia käyttötarkoituksia

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) järjestämä työpaja tarjosi suunnittelijoille, muotoilijoille ja innovoijille tilaisuuden kuulla inspiroivia esimerkkitarinoita, verkostoitua…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ehdota upcycling-pilottia!

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää ehdotuksia ideoista toteutettavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Pilotissa yritys pääsee hyödyntämään LSJH:n…
Puheenvuoro Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kokemuksia kiertotalousleiriltä – innovaation kehittämistä kouluprojektina Topinojan Ohituskaistalle

Syksyn alussa käynnistyi kiinnostava kurssi, jossa Turun ammattikorkeakoulun, Turun Yliopiston sekä Åbo Akademin opiskelijat pääsivät…
Uutinen KiertotalouskeskuksetLiiketoimintaa kiertotaloudesta

Lajitteluasemalla vastaanotettavien jätteiden koostumustutkimuksessa arvioitiin tavaroiden ja materiaalien kelpoisuutta uudelleenkäyttöön

Millaista uudelleenkäyttöpotentiaalia asukkailta lajitteluasemilla vastaanotettavalla jätteellä voisi olla Varsinais-Suomessa? Tähän kysymykseen lähdettiin etsimään vastauksia keväällä…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistaa kokeillaan myös kiertävissä keräyksissä

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Turun Ekotori käynnistivät keväällä 2023 pilottihankkeen tavaroiden uudelleenkäyttöön liittyvien palveluiden kehittämiseksi…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kutsu työpajaan 17.1.2024: Tule innovoimaan poistotekstiilille uusia käyttötarkoituksia! 

Tarjoamme suunnittelijoille, muotoilijoille ja innovoijille tilaisuuden tulla verkostoitumaan, inspiroitumaan materiaaleista ja ideoimaan uusia upcycling-tuotteita uudelleenkäyttökelpoisista…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hanke kutsuu yrityksiä mukaan uudelleenkäytön kehittämiseen Varsinais-Suomessa 

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen tarkoituksena on kehittää alueen kotitalouksilta uudelleenkäyttöön ohjattavan tavaran ja materiaalien vastaanottoa ja…