Jaa artikkeli

Jätevesilietteiden kiertotalouden toteutuminen vaatii työtä ja tutkimusta

03.12.2018 | CircHubs

Minkälaisia asenteita jätevesilietteiden hyödyntämiseen liittyy? Miten jätevesilietteiden hyödyntämistä voitaisiin tehostaa myös paikallisesti? Miten ravinnekiertoa saadaan lisättyä ja riskejä vähennettyä? Muun muassa näitä kysymyksiä pohdittiin Jätevesilietteiden kiertotalous -tapahtumassa marraskuun alussa. Tapahtumassa kuultiin puheenvuoroja jätevesilietteiden hyödyntämisestä. Puheenvuorojen jälkeen aiheen parissa jatkettiin työpajoissa.

jätevesi lietteet vesi kiertotalous circhubs kiertotalouskeskukset turku joki työpaja

Jätevesilietteiden hyödyntämiseen vaikuttaa merkittävästi alue, jolta lietettä kerätään. Logistiikan tehostaminen ja uusien menetelmien kehittäminen on tärkeää, jotta myös haja-asutusalueiden lietteet saadaan tehokkaasti hyödynnettyä.

– Lounais-Suomen alue on lietteiden kannalta haastava, sillä toiminta-alue on laaja sekä kilometreissä että ajallisesti. Saaristossa on noin 4500 kiinteistöä, johon ei lieteautolla pääse, sillä tieyhteyttä ei ole, Lounais-Suomen Jätehuollon asukaspalvelupäällikkö Cati Huhta valaisi seudun tilannetta puheenvuorossaan.
Cati toi esille myös kunnallisten jätevedenpuhdistamoiden merkityksen lietteiden käsittelyssä. Ovatko ne tulevaisuuden käsittelypaikkoja?

– Puhdistamoilla ei hyödynnetä sako- ja umpikaivolietteiden ravinteita, vaan ne sekoitetaan viemäriverkostosta tuleviin jätevesiin, Cati muistutti.
Puhdistamolietettä syntyy Suomessa 150 000 tonnia, josta noin 90 prosenttia hyödynnetään maataloudessa ja viherrakentamisessa.

– Lietteeseen päätyy ravinteiden lisäksi myös paljon muuta. Se muu on yksi merkittävimmistä ravinnekierrätyksen esteistä ja haasteista, vesiasiantuntija Niina Vieno Laki ja Vesi Oy:stä kertoi.

Omilla kulutustottumuksillaan voi vaikuttaa siihen, mitä jätevesiin päätyy, sillä yhteiskunnassa käytössä olevat aineet päätyvät myös jätevesilietteisiin. Lietteissä voi olla esimerkiksi taudinaiheuttajia, orgaanisia haitta-aineita ja mikromuovia.

– Haitallisia aineita on myös muissa lannoitevalmisteissa, joita käytetään. Karjan lannan käytössä on ongelmallista se, ettei varoaikaa antibiootilla hoidetun eläimen lannan käytölle ole, ja lannassa voi olla huomattavasti enemmän antibiootteja kuin puhdistamolietteessä, Niina muistutti.

jätevesi lietteet kiertotalous työpaja circhubs jätevesilietteet turku joki

Ratkaisuja lietteen käsittelyyn ja keräämiseen

Tampereen teknillisen yliopiston akatemiatutkija Marika Kokko esitteli teknologioita, joilla biokaasureaktorin mädätettä voidaan käsitellä. Esimerkiksi typpeä voi ottaa talteen strippauksella, haihdutuksella tai kalvosuodatuksella.

– Mädätteen käsittelyssä pitää ottaa useita asioita huomioon, Marika kertoi. – Pitää huomioida esimerkiksi se, millä alueella toimitaan, minkäkokoinen puhdistamo on ja missä talteen otettavia ravinteita halutaan hyötykäyttää.

– Uusille asuinalueille ja haja-asutusalueille voisi sopia hajautettu järjestelmä, jolloin esimerkiksi harmaat vedet, virtsa ja ulosteet saataisiin erilleen. Näistä jakeista olisi helpompi ottaa ravinteet talteen.

VA Process och Energigasin projektipäällikkö Jan-Olof Åström kertoi yksittäisten kiinteistöjen lietetyhjennysmenetelmistä Ruotsissa. Hän keskittyi siihen, minkälaisia käsiteltävät lietemäärät ovat ja minkälainen tyhjennys on logistisesti järkevintä.

– Lietteidenkäsittelyn kohdalla pitää tehdä valinta, keskittyykö säästämään energiaa vai huoltamaan mahdollisimman suurta lietemäärää, Jan-Olof totesi.

Etkö ehtinyt mukaan? Katso tapahtuman taltiointi!

Tapahtuman järjestivät Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ja Tampereen teknillinen yliopisto. Työpaja oli osa 6Aika: Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset -hankkeen sarjaa, jossa etsitään ratkaisuja uusia kierrätysratkaisuja tarvitseville jätevirroille.

Teksti: Marketta Virta
Kuvat: Vesa-Matti Väärä

Lue seuraavaksi

Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla otetaan kesällä vastaan perinnerakentamiseen sopivia osia ja uudelleenkäyttöön sopivaa puutavaraa

Materiaalien uudelleenkäytön edistämiseen tähtäävän Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Turun Ekotorin yhteisen Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen puitteissa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla säästettiin 258 000 kg luonnonvaroja viime vuonna 

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueen asukkaat ohjasivat Topinojalla sijaitsevan Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteen kautta 1 433 tavaraa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Hae kokeilemaan uutta kiertotalouden tuote- tai palveluideaa!

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää yrityksiltä ehdotuksia tuote- tai palveluideoista kokeiltavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Toteutettavissa kokeiluissa…
TapahtumaUutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Poistotekstiilille innovoitiin uusia käyttötarkoituksia

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) järjestämä työpaja tarjosi suunnittelijoille, muotoilijoille ja innovoijille tilaisuuden kuulla inspiroivia esimerkkitarinoita, verkostoitua…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ehdota upcycling-pilottia!

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää ehdotuksia ideoista toteutettavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Pilotissa yritys pääsee hyödyntämään LSJH:n…
Puheenvuoro Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kokemuksia kiertotalousleiriltä – innovaation kehittämistä kouluprojektina Topinojan Ohituskaistalle

Syksyn alussa käynnistyi kiinnostava kurssi, jossa Turun ammattikorkeakoulun, Turun Yliopiston sekä Åbo Akademin opiskelijat pääsivät…
Uutinen KiertotalouskeskuksetLiiketoimintaa kiertotaloudesta

Lajitteluasemalla vastaanotettavien jätteiden koostumustutkimuksessa arvioitiin tavaroiden ja materiaalien kelpoisuutta uudelleenkäyttöön

Millaista uudelleenkäyttöpotentiaalia asukkailta lajitteluasemilla vastaanotettavalla jätteellä voisi olla Varsinais-Suomessa? Tähän kysymykseen lähdettiin etsimään vastauksia keväällä…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistaa kokeillaan myös kiertävissä keräyksissä

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Turun Ekotori käynnistivät keväällä 2023 pilottihankkeen tavaroiden uudelleenkäyttöön liittyvien palveluiden kehittämiseksi…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Kutsu työpajaan 17.1.2024: Tule innovoimaan poistotekstiilille uusia käyttötarkoituksia! 

Tarjoamme suunnittelijoille, muotoilijoille ja innovoijille tilaisuuden tulla verkostoitumaan, inspiroitumaan materiaaleista ja ideoimaan uusia upcycling-tuotteita uudelleenkäyttökelpoisista…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hanke kutsuu yrityksiä mukaan uudelleenkäytön kehittämiseen Varsinais-Suomessa 

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen tarkoituksena on kehittää alueen kotitalouksilta uudelleenkäyttöön ohjattavan tavaran ja materiaalien vastaanottoa ja…