Jaa artikkeli
Hae kokeilemaan uutta kiertotalouden tuote- tai palveluideaa!
Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyytää yrityksiltä ehdotuksia tuote- tai palveluideoista kokeiltavaksi Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa. Toteutettavissa kokeiluissa yritykset voivat hyödyntää omassa liiketoiminnassaan LSJH:n Topinojan lajitteluasemalla vastaanotettavaa, uudelleenkäyttökelpoista tavaraa ja/tai materiaalia konkreettisesti ja ratkaisukeskeisesti. Yrityksen tukena kokeilussa on kiertotalouden yritysten ja asiantuntijoiden verkosto.
Mitä kokeilut tarjoavat yrityksille?
Tarjoamme yrityksille tilaisuuden pilotoida uudelleenkäyttökelpoisten materiaalien jatkojalostusta omissa tuotteissaan tai palveluissaan. Etsimme erilaisia ammatinharjoittajia, yrittäjiä ja yrityksiä, jotka haluavat kehittää liiketoimintaansa kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Yrityksen tukena kokeilussa on kiertotalouden yritysten ja asiantuntijoiden verkosto.
Kokeilun toteuttamiseksi yrityksille tarjotaan materiaalia sekä rahanarvoisia palveluita hankkeen kautta. Palvelut voivat liittyä esimerkiksi suunnitteluun, materiaalien esikäsittelyyn tai tuotteiden valmistukseen. Kokeiluihin tarvittavien palveluiden hankintaan on varattu enintään 5 000 € (alv 0). Rahanarvoiset palvelut ovat yritykselle de minimis -tukea, ja jotta idea voidaan hyväksyä ja toteuttaa, tulee de minimis -ehdon täyttyä.
De minimis –tuki TEM:n sivuilla: https://tem.fi/vahamerkityksinen-tuki-eli-de-minimis-tuki.
Mitä materiaaleja kokeilussa voi hyödyntää?
Valtaosa asukkailta lajitteluasemilla vastaanotettavasta jätteestä kierrätetään joko materiaalina tai energiana. Tavoitteenamme on edistää uudelleenkäyttöä tavaroiden ja materiaalien osalta, jotka olisivat vielä käyttökelpoisia sellaisenaan tai osana uusia tuotteita.
Keväällä 2023 toteutettiin koostumustutkimus, jossa selvitettiin LSJH:n Topinojan lajitteluasemalle tuotavan jätteen koostumusta ja kelpoisuutta uudelleenkäyttöön. Tutkimuksessa olivat mukana seuraavat jätejakeet: puujäte, suurikokoinen polttokelpoinen jäte, metallijäte sekä tiili- ja betonijäte. Voit tutustua materiaalien mahdollisuuksiin tutkimuksen raportissa: https://circhubs.fi/wp-content/uploads/2023/11/uudelleenkayton-koostumustutkimus-16112023.pdf
Mitkä ovat kokeilun tavoitteet?
Kokeilusta saadaan tietoa ja käytännön kokemusta siitä, miten uudelleenkäyttökelpoisten tavaroiden käsittelyä ja ohjaamista yrityksille voidaan kehittää jätehuoltopalveluiden yhteydessä. Teemoja ovat esimerkiksi materiaalin laatukriteerit, tilaaminen, varastointi ja logistiikka.
Aikataulu ja ehdotusten esittäminen
Haun voimassaoloaika: 15.2.2024 – 15.3.2024
Ideat tulee esittää kirjallisena ja toimittaa sähköpostitse osoitteeseen kaisa.jussila@lsjh.fi. Ehdotusten vastaanottamisen määräaika on pe 15.3.2024 klo 23.59. Valinnasta ilmoitetaan viimeistään to 11.4.2024.
Toteutettavaksi valitaan yksi tai useampi kokeilu. Toteuttajan tai toteuttajat valitsee hankkeen asiantuntijoista koostuva raati.
Idean esittäjän tulee täyttää tilaajavastuulaissa tarjoajalle asetetut vaatimukset. Velvollisuuksien toteutuminen tarkastetaan kokeilun tekijäksi valitulta yritykseltä.
Kokeilun tulee olla valmis viimeistään 15.11.2024.
Ehdotuksen toivotaan sisältävän seuraavia tietoja:
- Tuote- tai palveluidea
- Mitä materiaaleja kokeiluun tarvitaan
- Kuvailu palveluiden tarpeista ja niiden kustannusarvio kokeilun toteuttamiseksi: tarvittavat palvelut voivat olla esimerkiksi suunnitteluun, materiaalien käsittelyyn tai tuotteen valmistukseen liittyviä.
- Projektisuunnitelma ja alustava aikataulu
- Osaaminen ja osaamistarpeet
Kokeilun toteuttajan kanssa sovitaan, mitkä sen tuottamat tiedot ovat osa julkista hanketta. Yritysten lähettämät ideaehdotukset eivät ole julkisia. Kokeilusta tehdään lyhyt julkinen kooste, johon dokumentoidaan kokeilun taustat, tavoitteet, toteutus ja lopputulokset.
Lisätiedot kokeilusta
Kysymyksiä voi lähettää Kaisa Jussilalle kaisa.jussila@lsjh.fi.
Oletko kiinnostunut kokeilusta, mutta haluaisit kuulla siitä lisää? Järjestämme 29.2.2024 klo 9–10 Teamsissa tilaisuuden, jossa esitellään tarkemmin kokeilujen sisältöä ja vastataan niihin liittyviin kysymyksiin. Ilmoittaudu Lyytissä 28.2.2024 mennessä! Voit lähettää kysymyksiä myös etukäteen kaisa.jussila@lsjh.fi.
Valintaperusteet
Valinnassa painotetaan seuraavia kriteerejä:
- Kokeilun toteutuskelpoisuus: kokeilusta saadaan käytännön kokemusta tietyn materiaalin uudelleenkäyttöön ohjauksesta, se parantaa materiaalin jalostusarvoa ja kehittää uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
- Skaalautuvuus: kokeilun tuloksia voidaan hyödyntää materiaalin uudelleenkäyttöön ohjauksessa myös suuremmassa mittakaavassa.
- Kestävä innovaatio ja teknologia: kokeilussa hyödynnetään alueellista osaamista ja innovaatioita.
- Ilmasto- ja ympäristövaikutukset: kokeilulla voidaan parantaa materiaalitehokkuutta ja vähentää jätteen määrää.
- Sosioekonominen vaikutus: kokeilu kehittää alueellista kiertotaloutta ja sen osaamista.
- Idean innovatiivisuus: kokeilussa löydetään uudelle materiaalille ratkaisu uudelleenkäyttöön.
Kokeilun valintatyökaluna pilotoidaan soveltuvin osin hankkeelle päivitettyä päätösmatriisia. Päätösmatriisiin voi tutustua verkossa osoitteessa https://circhubs.fi/wp-content/uploads/2024/01/paatosmatriisi_ver6.0.xlsx.
Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on 18 omistajakuntansa (Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Turku ja Uusikaupunki) asukkaita palveleva jätehuoltoyhtiö. Järjestämme kustannustehokkaasti ja ympäristövaikutukset minimoiden laadukkaat jätteen vastaanotto- ja käsittelypalvelut alueen 440 000 asukkaalle ja noin 40 000 vapaa-ajan asunnolle.
Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Turun Ekotorin Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen tavoitteena on kehittää erilaisten kuluttajilta jätehuollossa vastaanotettavien materiaalivirtojen vastaanottoa ja käsittelyä niin, että yrityksillä ja yhteisöillä olisi laajemmat mahdollisuudet hyödyntää niitä omassa liiketoiminnassaan.