Jaa artikkeli
[shared_counts]Digi Toilet Systems Oy – käymäläjätteestä ravinteet peltoon
Digi Toilet Systems Oy myy orgaanisen jätteen käsittelyä ja tietotaitoa. Yrityksen tavoitteena on kehittää älykäs käymälä, joka tuottaa käymäläjätteestä multaa, käsienpesuvettä ja hiilidioksidia. Yritys pyrkii muodostamaan kokonaistaloudellisen ratkaisun käymäläjätteen käsittelyyn. –Ihminen pystyy omilla tuotoksillaan kasvattamaan oman ruokansa, väläyttää yrityksen toimitusjohtaja Raini Kiukas. Digi Toilet Systems Oy erkani Kopli Oy:stä reilu vuosi sitten, kun Tekes (nykyinen Business Finland) antoi starttirahoituksen uudelle nopeasti kehittyvälle clean-tech yritykselle.
Erottelevien kuivakäymälöiden pilotti on suunniteltu ja toteutettu Tampereen nousevaan kiertotalouskeskukseen Hiedanrantaan. Hiedanrannan kulttuurikeskus Kuivaamon kuivakäymälät ja vedettömät pisuaarit vaikuttavat käyttäjän silmään täysin valmiilta ja eheältä kokonaisuudelta, mutta toimitusjohtajan mukaan orgaanisen jätteen käsittelyssä on edelleen kehitettävää. Hiedanrannassa kehittämisyhteistyö toimii ja yritys on mukana myös Hiedanrannan nollakuidun tutkimuksessa ja käsittelyssä. Kiukas mainitseekin yrityksen tärkeimmiksi sidosryhmiksi rahoittajien ja yhteistyöyritysten lisäksi juuri Hiedanrannan kehitysalustan.
Tuoreen yrityksen koko ajattelumalli on kiertotalouden periaatteiden mukainen. Digi Toilet Systems Oy pyrkii tutkimaan ja kehittämään koko orgaanisen jätteen käsittelyprosessia yksittäisten laitteiden myymisen sijaan. Kompostoinnin tarkoituksena on onnistua muuttamaan käymäläjäte käyttökelpoiseksi ainekseksi yhdessä vuorokaudessa. Älykkään käymälän toiminnanohjaukseen on kehitteillä digitaalinen työkalu, jonka avulla voidaan tarkkailla etänä orgaanisen jätteen laatua ja hygienisaation onnistumista. Digitalisaation avulla myös häiriötilanteet voidaan tunnistaa etänä. Toimitusjohtaja pitää digitalisaatiota olennaisena osana älykästä käymälää, mutta toisaalta uusien järjestelmien kehitys ja käyttöönotto luo omat haasteensa.
Kiukas kuvailee teknologian uutuutta sekä mahdollisuutena että haasteena. Yritys on kehittänyt uuden teknologian orgaanisen jätteen erotteluun ja käsittelyyn sekä uudet käymäläistuimet. Tavoitteena on, että orgaanisen käymäläjätteen käsinkäsittelyä ei enää tarvita. Akuutimpi tarve yrityksen kehittämälle teknologialle löytyy maista, joissa vettä ei ole saatavilla riittävästi. Kuivakäymäläteknologia olisi elintärkeä esimerkiksi pakolaisleireillä ja katastrofialueilla, joissa ihmisiä kuolee sanitaatiohuollon puuttumisen takia. Yrityksen tavoitteena onkin lähikuukausien aikana viedä kuivakäymäläteknologia ulkomaille.
Haasteena kuivakäymäläteknologian kaupallistamiselle kotimaassa on se, että yksityisasiakkaat eivät vielä näe tai ymmärrä teknologian hyötyjä. Yksityisasiakkaissa on myös havaittavissa vaivanpelkoa, koska käymäläteknologia rinnastetaan usein vanhoihin ja haiseviin kompostoreihin ja huusseihin. Teollisuudessa taas toimitaan alhaisimpien kustannusten mukaan. Yritys pyrkii selvittämään käymäläjätteen käsittelyn kustannukset sekä säkittämisen hinnan, kun orgaaninen aines hyödynnetään lannoitteena. Tarkempien kustannusten määrittelyn avulla voidaan osoittaa asiakkaalle, että ekologisuuden lisäksi kyseisen teknologian hyödyntäminen on myös edullista.
Tutustu myös yrityksen toimintaa ja tavoitteita käsittelevään tietoiskuun.
Linnea Harala, tutkimusapulainen, Tampereen teknillinen yliopisto
Kuvat: Linnea Harala
Blogiteksti perustuu Digi Toilet Systems Oy:n toimitusjohtaja Raini Kiukkaan haastatteluun.