Jaa artikkeli

[shared_counts]

Asiakasarvo kiertotalousmarkkinoilla

09.12.2019 | CircHubs

Mitä on asiakasarvo? Kiertotalousmarkkinoiden kasvaessa kysymykseen vastataan usein oletuksin, tai odotuksin. Asiakasarvoa yleisesti pohdittaessa on mietittävä, miten siitä voidaan puhua kiertotaloudessa, sillä kiertotalouden liiketaloudelliset lähtökohdat ovat erilaisia.

Kiertotalouden liiketoimintamallien tutkimus lupaa monien uusien mahdollisuuksien kautta yrityksille kannattavaa kehitystä. Siispä odotus kiertotalousmarkkinoilla on, että yritykset voivat luoda uusia tulonlähteitä ja kilpailuetua, kun taas loppukäyttäjät hyötyvät laajenevasta valikoimasta, ongelmien ja ennenaikaisen käytöstä poistamisen vähentymisestä sekä paremmista palveluista. 

Öljyhävikin hallintajärjestelmään integroitua raskasta kalustoa.

Asiakasarvo on liiketoiminnan kulmakivi ja käsitteen avulla voidaan vertailla kilpailuetua tarjoomien välillä. CircHub-hankkeessa ilmeni, että ei olla tutkittu, miten kiertotalouden ratkaisut otetaan markkinoilla vastaan. Hankkeessa arvioitiinkin kiertotalouden ratkaisuja asiakkaan näkökulmasta yritys- ja kuluttajamarkkinoilla. Yritysten ydinliiketoiminta voi perustua esimerkiksi materiaalien ja tuotteiden ylijäämään, hävikin hallinnan työkaluihin tai vaihtoehtoisten kestävien ratkaisujen tuotantoon. Hävikin vähentäminen kiertotalouden ratkaisujen avulla luo säästöjä vähentämällä asiakasyritysten jätteidenkäsittelykuluja ja -työtä. Toisaalta ylijäämän myyminen sen hävittämisen sijaan luo asiakasyrityksille sekä uusia tulonlähteitä että mahdollisuuksia laajentaa markkinoitaan. Hävikin hallintatyökaluja käyttävien yritysasiakkaiden tavoite on välttää toimivien materiaalien ennenaikaista käytöstä poistamista. Ratkaisu voi pidentää materiaalin käyttöikää, ja hyödyt heijastuvat asiakkaalle esimerkiksi materiaalin huoltoon liittyvien kulujen, työmäärän ja resurssien vähenemisenä. Vaihtoehtoisten, kestävien ratkaisujen tuottajien pääasialliset asiakkaat ovat kauppiaita, jotka tekevät yhteistyötä tuottajien kanssa jakelun, markkinoinnin, myynnin ja jopa tuotekehityksen osa-alueilla luoden yhdessä lisäarvoa tuotteille. Asiakkaan tuotevalikoimaa voidaan laajentaa tai kestävien tuotteiden innovaatiolähtöisyys sopii yhteen asiakkaiden strategisten valintojen kanssa vastaamalla lisääntyvään kestävien tuotteiden kysyntään. Toinen vaihtoehtoisen ja kestävän valinnan tärkeä arvo on työpaikkojen luonti ja yhteiskunnan taloudellinen kasvu startup-yrityksiä tukemalla.

Kiertotalouden yritysasiakkaat arvostavat mainehyötyä, kestävän yrityksen identifioitumista tai kestävän ratkaisun tuottajien yhteistyötä, joka voi edistää yrityksen kilpailuetua. Kiertotalouden toiminnan matala kynnys sekä kiertotalouden ratkaisujen matala hinta helpottavat yritysten osallistumista kiertotalouden markkinoille. Lisäksi, päätöksentekijöiden henkilökohtaisten arvojen merkitys vaikuttaa asiakasyritysten osallistumiseen kiertotalousmarkkinoille. Tietoisuus resurssien niukkuudesta ja ympäristönsuojeluun liittyvistä tunteista vaikuttaa henkilökohtaisiin arvoihin ja sitä kautta kiertotalousmarkkinoihin.

Ylijäämien myyntikanavasta ostettuja tiiliä käytetään viherhuoneen rakennuksessa.

Kiertotalouden kuluttajamarkkinoinnoilta selvitettiin ylijäämämateriaalien ja -tuotteiden ostajia. Kuluttajamarkkinoilla vaikuttajana on matala hinnoittelu, ympäristöystävällisyys ja alennettujen tuotteiden korkea arvo. Siksi kiertotalouden ratkaisujen suosio ja palveluiden ja tuotteiden valikoima kasvaa nopeasti kuluttajamarkkinoilla. Esimerkkinä yritysten hävikkiruoan myyminen pieninä määrinä kuluttajille. Tuotteiden laaja valikoima, edullinen hinta tai sopiva määrä vastaavat hyvin kuluttajien tarpeisiin, ja asiakkaat tekevät puolestaan pieniä kompromisseja laadun ja sopivuuden suhteen. Toisaalta, ylijäämäratkaisujen vajavaiset tuotekuvaukset voivat aiheuttaa positiivisia yllätyksiä koetun asiakasarvon suhteen. Lisäksi, alhainen hinnoittelu ja vaihtelevuus sopivat tiettyihin elämäntyyleihin, esimerkiksi tavoitteeseen syödä terveellisesti mutta edullisesti. Mitä tulee arvoihin, kiertotalousmarkkinoiden kuluttajat ovat ylpeitä voidessaan osallistua hävikin vähentämiseen.

Kirjoittanut Martina Don Welathanthri, projektitutkija, Tampereen yliopisto / Hervannan kampus

Tekstin valokuvat on julkaistu niiden ottajien luvalla.

Teksti on kännös alunperin englanninkielisestä blogikirjoituksesta, jonka voit lukea täältä.

Lue seuraavaksi

Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

448 ikkunaa: perinnerakennusosien vastaanottokokeilu onnistui yli odotusten 

Viime kesänä Turunmaan korjausrakentamisyhdistys Curatiolle kerättiin erilaisia perinnerakennusosia Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteellä. Keräyskokeilu oli onnistunut ja…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Puujätteestä puusepän aarteeksi: Myllymäen Saha 

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa kuulutettiin viime keväänä yrityksiltä uusia tuote- ja palveluideoita, joissa voisi hyödyntää jätehuollossa…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Miten Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopilotit järjestettiin?

Maaliskuussa päättyneen Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen tavoitteena oli kehittää jätehuoltopalvelujen yhteydessä asukkailta vastaanotettavien, yhä käyttökelpoisten materiaalien…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Viestintää uudelleenkäytön edistämiseksi

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa pilotoitiin jätteen ja käyttökelpoisen tavaran yhteisvastaanottoa asukkailta jätehuoltopalveluiden yhteydessä. Viestinnällä oli merkittävä…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistan kokeiluissa edistettiin poistotekstiilien kaupallista hyötykäyttöä

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) etsi viime keväänä yrityksiä toteuttamaan kokeiluja, joilla edistetään suomalaisilta kotitalouksilta kerätyn poistotekstiilin…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Poistotekstiilistä huippumuodiksi: VAIN Fashion Group

VAIN Fashion Group pilotoi tuotantonsa skaalaamista ja testasi Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) poistotekstiilien upcycling-palvelua Ohituskaista uudelleenkäyttöön…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Tyyki Design x LSJH: Kaupallisia vaatemalleja kuluttajien poistotekstiilifarkusta 

Vaatetusteknikko ja pukuompelija Miia Aaltonen loi kuluttajien poistotekstiilifarkusta uutta muotia yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kanssa.…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Uudelleenkäytöstä voi kehittää menestyvää liiketoimintaa  

Teksti: Matti Välimäki Kuvat: Ilari Välimäki   Lounais-Suomen Jätehuolto, Turun Ekotori ja Business Turku järjestivät työpajan, jossa…
Tapahtuma Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaista uudelleenkäyttöön ja yritystyöpaja

Tervetuloa uudelleenkäytön liiketoiminnan mahdollisuuksiin keskittyvään yritystyöpajaan torstaina 13.3.2025! Lounais-Suomen Jätehuolto ja Turun Ekotori järjestävät yhteistyössä…
Uutinen Liiketoimintaa kiertotaloudesta

Ohituskaistalla uudelleenkäyttöön kokeiltiin uusia materiaalien arvoketjuja

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa on vuoden 2023 kesästä alkaen pilotoitu tavaroiden uudelleenkäyttöä helpottavia palveluita, joissa kotitalousasiakas…