Jaa artikkeli
Luonnonvarakeskus: Vantaan biojätevirtakartoitus
Luonnonvarakeskuksen toteuttaman työn tarkoituksena on selvittää ja arvioida elintarviketeollisuudessa, kaupassa, ravitsemispalvelusektorilla ja kotitalouksissa syntyvien elintarvikejätteiden kokonaismäärää, tyyppiä ja alueellista jakautumista Vantaalla. Tarkoituksena saada kokonaiskuva alueen biojätevirroista, niiden tyypeistä ja alkuperästä.
Yhteensä Vantaalla syntyy tämän selvityksen perusteella noin 39 miljoonaa kiloa elintarvikejätettä vuosittain. Tämä on noin 6 % kaikesta Suomessa syntyvästä elintarvikejätteestä. Suurimmat jätemäärät syntyvät kotitalouksissa, yhteensä noin 18 miljoonaa kiloa, tässä luvussa on mukana myös kotitalousjätteen mukana kerättävä muu biojäte kuten puutarhajäte. Kotitalouksien jätemäärä vastaa 45 % kaikesta jätteestä, seuraavaksi suurimmat osuudet ovat teollisuus 37 % (15 milj. kg), ravitsemispalvelut 11 % (4 milj. kg) ja kauppa 7 % (2,7 milj. kg). Vain vähän elintarvikejätettä syntyi alkutuotannosta alle 1 % (53 000 kg). Teollisuuden toimialoista leipomo ja myllytuoteteollisuus vastaa puolta kaikesta elintarvikejätteestä, valmisruokateollisuus 38 %, lihanjalostusteollisuus 11 % ja maitotuotteiden valmistus 5 %.
Ruokahävikkiä syntyy vuosittain yhteensä noin 22 milj. kiloa: teollisuudesta 9 milj. kg, kaupasta 2,7 milj. kg ravitsemispalveluista 3,3 milj. kg ja kotitalouksista 6,7 milj. kiloa. Ruokahävikkiä syntyy Vantaalla noin 6 % kaikesta Suomessa syntyvästä ruokahävikistä.