Jaa artikkeli
Ilmastoratkaisuja yritysalueille – 6Aika: ILPO hankkeen tuloswebinaarit
6Aika: ILPO —hanke on tarjonnut yrityksille tukea, tutkimuksia ja kokeilumahdollisuuksia vähähiilisen liiketoiminnan kehittämiseen keväästä 2020 alkaen. Hankkeen pilottialueina ovat toimineet Turun Topinpuisto, Vantaalle rakentuva kiertotalousklusteri ja Tampereen seudun yritysalueet.
Ilmastoratkaisujen kehittäminen on keskittynyt erityisesti resurssitehokkaaseen liiketoimintaan, vähäpäästöisiin arvoketjuihin, päästöjen kompensointiin, hiilinieluihin, hiilijalanjäljen laskentaan sekä logistiikkaan.
Tervetuloa keskustelemaan näistä teemoista keskiviikkona 12.1 alkavassa webinaarisarjassa, jossa esitellään ILPO-hankkeen kehittämiä ratkaisuja!
Webinaareja on yhteensä 6 – voit osallistua yhteen tai useampaan webinaariin oman mielenkiintosi mukaan. Kukin webinaari kestää maksimissaan 1h.
Ilmoittaudu webinaareihin tästä
Hiilijalanjäljen laskenta – ke 12.1 klo 8.30 – 9.30
Yritys voi pian laskea itse hiilijalanjälkensä uudella laskentatavalla. Miten Tampereen yliopiston kehittämä laskentamalli toimii?
Lounais-Suomen Jätehuolto on hiljattain käynnistänyt oman hiilijalanjälkensä laskennan. Miten prosessi on yrityksessä edennyt?
Aiheesta puhumassa Tampereen yliopiston tutkimusapulainen Krista Uusi-Kinnala ja Lounais-Suomen Jätehuollon ympäristöasiantuntija Elina Wikström.
Resurssitehokas liiketoiminta yritysalueilla – ke 19.1 klo 8.30 – 9.30
Tampereen yliopiston tutkimuksessa selvitettiin betoni- ja tiilimurskeen sekä biokaasun arvoketjuja tarkastelemalla miten resurssitehokasta liiketoimintaa voidaan edistää yritysalueilla. Minkälaisia kokemuksia on onnistuneesta kiertotalousyhteistyöstä? Mitä kiertotalouden läpimurto tarvitsee vielä lisää?
Keko Geopolymeerit kokeili mineraalivillajätteen hyödyntämistä geopolymeeribetonin raaka-aineena. Miten yrityksen tarpeista lähtöisin oleva kokeilu voi tuottaa uusia vähähiilisiä ratkaisuja?
Aiheesta puhumassa Tampereen yliopiston tutkijat Eeva Pohls ja Lauri Alkki, Tampereen kaupungin Tommi Halonen ja Keko Geopolymeerien Jouni Rissanen.
Vähähiilinen logistiikka yritysalueilla – ke 26.1 klo 8.30 – 9.30
Yritysalueilla ja kiertotalouskeskuksissa on paljon logistiikkaa ja raskasta liikennettä. Vantaan Energia järjesti kokeilun, jossa haettiin ilmastoystävällisiä ratkaisumalleja jätevoimalan logistisiin haasteisiin. Miten on mahdollista sujuvoittaa yritysalueen logistiikkaa ja vähentää kuljetuksista syntyviä päästöjä?
Vediafi tarjoaa CVW-palvelua kuljetuskaluston päästöjen hallintaan, arviointiin, raportointiin ja analysointiin. Palvelua kokeiltiin myös eri yritysalueilla hankkeen aikana. Miten Vediafi todentaa työmaa-ajoneuvoista syntyviä CO2-päästöjä?
Aiheesta puhumassa Vantaan Energian kehityspäällikkö Petri Penttinen ja Vediafin Alex Gyllenbögel.
Hiilinielut ja päästöjen kompensointi – ke 2.2 klo 8.30 – 9.30
Turun kaupunki hillitsee ilmastonmuutosta vahvistamalla hiilinielujaan. Lisäksi Turun kaupunki on selvittänyt erilaisia tapoja kompensoida päästöjä ja on kehittänyt omaa kompensaatiomalliaan. Mitä haasteita ja toimintatapoja tähän on liittynyt?
Soilfood on luonut mallin, jossa viljelijälle avautuu mahdollisuus myydä teollisuuden sivuvirroista jalostettujen maanparannuskuitujen käytöstä peltomaahan syntyvät hiilinielut vapaaehtoisella päästökompensaatiomarkkinalla. Miten malli kannustaa tekemään kiertotaloutta edistäviä ja ilmastohyötyjä tuottavia valintoja?
Aiheesta puhumassa Turun kaupungin erityisasiantuntija Miika Meretoja ja Soilfoodin tutkimus- ja kehitysjohtaja Ossi Kinnunen.
HTL-teknologia – ke 9.2 klo 8.30 – 9.30
HTL eli hydroterminen nesteytys on lupaava teknologia, jonka avulla voidaan tulevaisuudessa muuntaa jätevirtoja öljyksi, jonka hiilijalanjälki on merkittävästi fossiilisia vaihtoehtoja pienempi.
HTL-teknologiaa ja siihen liittyviä koeajoja esittelemässä Tampereen yliopiston työelämäprofessori Tero Joronen.
Kiertotalouden alueiden ja verkostojen opit jatkoon – ke 16.2 klo 8.30 – 9.30
Mitä oppeja yritysalueet, kiertotalouskeskukset ja verkostot ovat saaneet hankkeen aikana? Mitä tapahtuu kiertotalouden alueiden ja verkostojen ilmastotyössä tulevaisuudessa?
Topinpuiston kiertotalouskeskusta esittelee Lounais-Suomen Jätehuollon käyttöpäällikkö Jyri Metsänranta ja Vantaan kiertotalousklusterin kehittymistä esittelee Vantaan kaupungin erityisasiantuntija Panu Vuorimaa.
Ilmoittaudu webinaareihin tästä
Lisätietoja
Iris Kriikkula, projektiasiantuntija, Turun kaupunki,040 5899 495, iris.kriikkula@turku.fi
Tuomas Alijoki, viestintäasiantuntija, Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH), 040 8670 195, tuomas.alijoki@lsjh.fi
Webinaarisarja järjestetään osana 6Aika: ILPO-hanketta, jossa kehitetään ilmastopositiivisia yritysalueita Turussa, Tampereella ja Vantaalla. Toteutamme yritysyhteistyössä muun muassa konkreettisia kiertotalouden kokeiluja, kehitämme päästölaskentaa ja edistämme vähähiilisyyttä yrityksissä, arvoketjuissa ja yritysalueilla.