Jaa artikkeli
Sähkölaitteiden kiinteistökohtainen keräys
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n toimialueella tehtiin selvitys sähkölaitteiden kiinteistökohtaisesta keräämisestä. Mukana oli kymmenen kiinteistöä, joiden jätepisteille oli tuotu sähkölaitteille varattu keräysastia. Kiinteistöjen asukkaat saivat viedä keräysastiaan ilmaiseksi käytöstä poistettuja sähkölaitteita 129 vuorokauden ajan. Keräysastiat kuljetettiin tyhjennettäväksi Topinojan jätekeskukselle Turkuun, jossa astioiden materiaalit lajiteltiin ja punnittiin. Kiinteistökohtaisesti kerättyjen ja luokittain lajiteltujen materiaalien painoista muodostui numeerinen aineisto, jota käsiteltiin ja analysointiin tässä selvityksessä.
Tavoitteena oli selvittää keräyksestä muodostuneen aineiston pohjalta, miten sähkölaitteiden kerääminen eri kiinteistöillä ja sähkölaiteluokissa oli onnistunut. Tavoitteena oli myös selvittää, onko sähkölaitteiden kiinteistökohtainen kerääminen määrällisesti kannattava tapa kerätä kuluttajilta käytöstä poistettuja sähkölaitteita. Lisäksi tavoitteena oli tuottaa hyödyllistä tietoa sähkölaitteiden keräämisestä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle, ERP Finland ry:lle, SER-tuottajayhteisö ry:lle, Ekler Oy:lle sekä 6Aika: Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset -hankkeelle.
Tekemäni selvityksen mukaan sähkölaitteiden kerääminen kiinteistöillä onnistui hyvin. Selvityksen mukaan kiinteistökohtainen kerääminen oli määrällisesti kannattava tapa kerätä kuluttajilta sähkölaitteita, kun tuloksia vertaa vuoden 2017 sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajavastuun tilastoon. Selvitys antaa uutta tietoa sähkölaitteiden kiinteistökohtaisesta keräämisestä, jota ei oltu Suomessa aikaisemmin tutkittu.
Selvityksen tuloksista ei kuitenkaan voida tehdä johtopäätöstä siitä, onko sähkölaitteiden kiinteistökohtainen kerääminen yleisesti kannattavaa ja voiko kerääminen olla kiinteistöillä kannattavaa pysyvillä ja vakiintuneilla keräysastioilla. Samanlaisia selvityksiä sähkölaitteiden kiinteistökohtaisesta keräämisestä tarvittaisiin lisää, jotta asiasta saataisiin varmuutta.
Teksti: Aleksi Karppinen, Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelija ympäristötekniikan koulutusohjelmasta
Tutustu myös opinnäytetyöhöni, joka pohjautuu 6Aika: Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset -hankkeelle tehdyn selvityksen tuloksiin.
Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat tehneet osana 6Aika: Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset -hanketta selvityksiä erilaisille yrityksille ja organisaatioille. Tuloksia esitellään tässä sarjassa.